Fudbal - Kv. za EP 2024: Mađarska - Srbija

Fudbalska reprezentacija Srbije gostuje kod Mađarske u sedmom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine. Meč se igra u subotu od 20.45 časova na Puškaš Areni u Budimpešti, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Pred fudbalerima Srbije su dve, možda i najvažnije utakmice u dosadašnjem delu kvalifikacija za Euro 2024. Naš tim će najpre u subotu, 14. oktobra gostovati kod Mađarske u sedmom kolu kvalifikacija, dok će tri dana kasnije, u utorak 17. oktobra Srbija dočekati selekciju Crne Gore na stadionu Rajko Mitić u Beogradu. Na tabeli grupe G, Mađarska i Srbija imaju po 10 bodova, uz meč više našeg tima.

Crna Gora je treća sa osam bodova iz pet odigranih utakmica, dok Litvanija i Bugarska imaju po dva boda.

U drugom susretu sedmog kola, Bugari u subotu dočekuju Litvance, a Crna Gora je slobodna.

U dosadašnjem toku kvalifikacija, Srbija je dva puta pobeđivala Litvaniju i jednom Crnu Goru u Podgorici, naši reprezentativci remizirali su sa Bugarima u Razgradu i poraženi su početkom septembra u Beogradu upravo od Mađara sa 1:2.

Ukoliko ostvare pobede u Mađarskoj i u Beogradu protiv Crne Gore izabranici Dragana Stojkovića biće pred istorijskim, prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo od samostalnosti naše zemlje.

Srbija će u poslednjem kolu 19. novembra dočekati Bugare u Leskovcu.

Poslednji put naš nacionalni tim igrao je na šampionatu starog kontinenta pre 23 godine, u Holandiji i Belgiji.

Biće ovo peti međusobni meč Mađarske i Srbije, naš tim ostvario je jedan trijumf, jednom je bilo nerešeno, dok su Mađari dva puta slavili.

Ekipa koju sa klupe vodi Italijan Marko Rosi nema poraz u kvalifikacijama na prethodna četiri sustreta. Pobeđivali su Srbiju, Litvaniju i Bugarsku, dok su remizirali sa Crnom Gorom u gostima.

Mađari će nakon utakmice sa našim timom odigrati još tri susreta. Najpre će u utorak gostovati kod Litvanije, a potom ih u novembru očekuju poslednja dva kvalifikaciona meča - 16. novembra gostovaće u Bugarakoj, a nakon toga 19. novembra igraće kod kuće sa Crnogorcima.

Mađari su prošle godine briljirali i u Ligi nacija, gde su u izuzetno teškoj grupi sa Italijom, Nemačkom i Engleskom uspeli da ostanu u A diviziji kao drugoplasirani tim. U pitanju je izuzetno kompaktna ekipa predvođena superzvezdom i kapitenom Dominikom Soboslajem, fudbalerom Liverpula. Pre nešto više od mesec dana, Mađari su u Beogradu pobedili Srbiju posle preokreta sa 2:1.

Naša najbolja selekcija je povela autogolom Salaja, a potom su golovima Varge i Orbana Mađari došli do preokreta i najznačajnije pobede u dosadašnjem delu kvalifikacija.

Mađari su do 70-ih godina prošlog veka bili velesila svetskog fudbala. Igrali su u finalima Svetskih prvenstava 1938. u Francuskoj kada su poraženi od Italije i 1954. u Švajcarako gde su ih u finalu savladali Nemci. Tri puta su osvajali Olimpijske igre (1952. u Helsinkiju, 1964. u Tokiju i 1968. u Meksiko Sitiju), a imaju i Srebro iz Minhena 1972. i bronzu iz Rima 1960. godine. Na Evropskim šampionatima Mađari su bili treći 1968. godine u Španiji.

Za razliku od naše selekcije, Mađari nisu igrali na Svetskom prvenstvu od 1982, ali su nastupili na poslednja dva Evropska šampionata gde su 2016. ispali u osmini finala i na kraju zauzeli 13. mesto, dok su 2021. završili nadmetanje u grupi bez pobede i na kraju su bili na 20. mestu od 24 tima na Evropskom prvenstvu.

Komentator RTS-a Nemanja Matić prenosiće utakmicu protiv Mađarske direktno sa stadiona Puškaš Arena u Budimpešti.

"Biće to direktan okršaj najvećih favorita u grupi G za plasman na Euro. Mislim da je Srbija spremna da ponovi sjajan rezultat iz Portugalije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru. Tadić, Mitrović, Sergej i ostali momci imaju priliku da pobedom naprave ogroman iskorak ka plasmanu na istorijsko Evropsko prvenstvo za nas. Kada ako ne sada? Mislim da je ovaj tim sazreo i da je spreman za velika dela. Smatram i da su vodeći igrači naše selekcije u sjajnoj formi i da bi trebalo da se revanšira Mađarima za poraz u Beogradu. Biće jako teško, ali verujem u naše momke. Motiv je ogroman, prvi Euro za našu Srbiju. Nadamo se da će tim u naredna dva susreta pobedama nad Mađarima i Crnogorcima overiti vizu za Nemačku, nakon čega ćemo se posvetiti novom velikom fudbalskom projektu na RTS-u, Evropskom šampionatu u fudbalu naredne godine” - ističe komentator Nemanja Matić.

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво