S Tamarom u akciji

Akcija za seosku osnovnu školu u Mečkovcu, Vranje

Pretposlednja, dvanaesta epizoda osme sezone humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji" posvećena je velikoj akciji - obimnim radovima na seoskoj školi u blizini Vranja.

Istureno odeljenje OŠ "Dositej Obradović" u selu Mečkovac otvoreno je 1959. godine. Izgrađeno je zajedničkom mobom (i donacijama) meštana iz samog sela. Školu je delimično pomogao i Narodni odbor opštine Vranje, doniravši tada malu biblioteku. Škola je imala tri učionice i jednu prostoriju koja je služila kao zbornica.

Selo Mečkovac se nalazi na 500 m nadmorske visine (5 km od Vranja) i od svog nastanka nema gradsku kanalizaciju, ni vodu. Trenutno ima 40 domaćinstava (oko 170 stanovnika), koji se vodom snadbevaju iz 15 bunara. Samim tim, ni škola nikada nije imala vodu ni toalete. Od 1990-tih unutrašnjost škole naglo propada. Đaka je bilo sve manje.

Sada ovu školu pohađa osmoro dece, u privremenom objektu - kontejneru koji se nalazi ispred škole, a učenici koriste poljski WC... Posle duže pauze, u narednih nekoliko godina broj dece u predškolskom dobu će se utrostručiti.

Uz pomoć lokalne samouprave, zahvaljujući inicijativi tima emisije "S Tamarom u akciji", ova seoska škola će dobiti novi pristupni put, uvedenu vodu, kanalizaciju, ukloniće se kontejner, a deca dobiti potpuno renoviranu školu sa dve učionice, zbornicu i funkcionalnu kuhinju.

Radovi su bili veoma obimni i komplikovani, trajali su celo leto a akcija je sprovedena i uz pomoć JKP iz Vranja, kompanije Alfa plam iz Vranja i još nekolicine privatnih firmi. Veliki trud i rad svih angažovanih kao i posvećenost urodili su plodom - posle skoro 20 godina još jedna seoska škola bila je ovog septembra spremna za đake i početak nove školske godine.

Emisija je na programu u petak, 27. decembra, na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije sa početkom u 21 sat.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво