Kulturni dnevnik

Slavni pijanista Ivo Pogorelić 7. novembra imaće solistički koncert u Kolarčevoj zadužbini. Koncert koji je svakako jedan od najznačajnijih u sezoni, ali i jubilej - 140 godina od osnivanja Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, povod je za razgovor sa upravnicom ove značajne institucije Jasnom Dimitrijević, koja je gost Kulturnog dnevnika.

U Užcu je počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", koji je otvoren predstavom "Korešpodencija" Zvezdara teatra. Humor i komadi različitih žanrova i poetika samo su neki zajednički imenitelji predstava koje će publika biti u prilici da pogleda do 12. novembra.

U Novom Sadu u pozorištu Ujvideki sinhaz počeo je drugi Pozorišni festival jezičkih manjina sveta, Synergy. Do 12. novembra, publika će videti desetak neobičnih i zanimljivih jezičko- teatarskih kombinacija, u izvođenju trupa koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku bave pozorištem.

Izložba "Biserka Cvejić - od svetske dive do vrhunskog pedagoga" otvorena u Muzeju pozorišne umetnosti posvećena je 95. rođendanu jedne od naših najvećih operskih umetnica XX veka.

Umetnici, naučnici i političari razgovarali su o odnosu umetnosti i društva u aktuelnom trenutku na tribini "Muzika i društvo", održanoj u okviru festivala BUNT.

29. Memorijal Nadežda Petrović u Čačku, koji su ove godine osmislili Uroš Đurić, Mihael Milunović i Vuk Vidor zatvoren je. Ovogodišnji Memorijal, koji je uz Oktobarski salon naša najstarija manifestacija posvećena savremenom likovnom stvaralaštvu, svakako će se pamtiti i po umetniku Davoru Dukiću, koji je dobio i nagradu žirija i nagradu publike.

"Velika slikarska izložba sa gomilom slika ili Kako me je Njujork vratio slikarstvu" naziv je postavke kojom se Jelena Mijić dobitnica nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017. predstavila u galeriji Remont.

Izložbom "Dnevnici" Radeta Kundačine u Beogradu je otvoren novi izlagači prostor - Galerija "B2".

Umetnost današnjeg vremena, na tradicionalan galerijski način i virtuelan uz korišćenje savremenih tehnologija, predstavljena je na starom kultnom beogradskom mestu - u bioskopu Balkan, koji je svoja vrata otvorio posle osam godina. Izložbu "20/20", koja se može pogledati do 9. novembra, čine radovi 20 mladih vizuelnih umetnika.

Početak novembra u Nišu obeležila su dva značajna muzička festivala - 44. Niške muzičke svečanosti i NAISUS džez fest, održan posle pauze od 25 godine.

Glumcu Milošu Bikoviću predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je rusku državnu nagradu - Medalju Puškina, koja se dodeljuje za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa i za zbližavanje kultura i nacija.

Američki reditelj Ves Enderson, poznat po nekonvencionalnom i autorskom pristupu filmskom stvaralaštvu, gostuje (u porodičnom tandemu sa suprugom Džuman Maluf) kao kustos u bečkom Umetničko-istorijskom muzeju. Iz fundusa od 4 miliona objekata koji sežu od antike do klasicizma, izabrana je umetnost koja nostalgično povezuje vekove.  

Urednik Vojka Pajkić Đorđević
Realizator Maja Mandić
Montažer Branislav Bane Popović

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара