Osma sednica: Rađanje vođe

Zašto je Ivan Stambolić godinu i po dana pre Osme sednice insisitirao da ga njegov prijatelj i bliski saradnik Slobodan Milošević nasledi na funkciji šefa srpskih komunista i šta kažu oni koji su se tome otvoreno protivili

Zbog čega su ti partijski izbori 1986. obeleženi velikim sukobima i ko nije dozvolio da, osim Miloševića, bude još kandidata za predsednika Predsedništva CK SK Srbije? Šta se promenilo od Miloševićevog boravka u Kosovu Polju i poruke Srbima "Niko ne sme da vas bije"?

Da li su u osnovi razmimoilaženja Miloševića i Stambolića različiti koncepti u rešavanju kosovskog pitanja ili je ta tema bila sredstvo za unutarpartijski obračun? Kako je tragedija u paraćinskoj kasarni kada je Albanac Aziz Keljmendi ubio četvoricu vojnika ubrzala rasplet u vrhu Partije. Da li je Dragiša Pavlović, predsednik Gradskog komiteta SK Beograda, prekršio hijerarhijska pravila u Savezu komunista javnim upozorenjima da se pitanje Kosova ne rešava "olako obećanom brzinom".

Kakva je bila uloga jednog Stambolićevog pisma u odluci članova CK kojoj će se strani prikloniti. Da li je jedan glas prevagnuo na ključnoj zatvorenoj sednici Predsedništva CK SK Srbije održanoj uoči Osme sednice? Zašto su i federalne partijske vlasti podržale Miloševića u sukobu sa Stambolićem i da li bi novija istorija Srbije i Jugoslavije bila drugačija da je ishod te sednice bio drugačiji?

U dve epizode, u trajanju od po 55 minuta, dokumentarne emisije "Rađanje vođe" i "Rat drugova", prikazujemo i najvažnije detalje sa Osme sednice koju je Televizija Beograd tada uživo prenosila (23.9. i 24.9. 1987. godine). O ključnim pitanjima 30 godina posle govore neki od tadašnjih učesnika: Ljubinka Trgovčević, Azem Vlasi, Radoš Smiljković, Desimir Jeftić, Borisav Jović ...

Među dvadesetak sagovornika su i novinari i naučni istraživači koji su se bavili Osmom sednicom i Miloševićevim usponom.

Autorka emisije Svetlana Janićijević, montažer Boško Novaković, snimatelj Dušan Živković, producent Dragica Barović.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара