Srpske svetinje na KiM-Zočište

Serijal "Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji", koji prikazuje celokupno srpsko duhovno i umetničko pravoslavno nasleđe ‒ manastire poput Visokih Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, crkve i manastire u Zočištu, Štrpcu, Uroševcu i drugim mestima, videće uskoro ceo svet.

Kapitalni projekat Filmskih novosti, sniman tri godine, okupio je 70 istoričara, istoričara umetnosti, arheologa, antropologa, teologa i etnologa. Biće preveden na ruski, engleski, francuski, kineski, nemački, španski i albanski.

Ova epizoda posvećena je manastiru Svetih vrača Kozme i Damjana, koji se nalazi u mestu Zočište, u blizini Orahovca i Velike Hoče. Manastir je sagrađen u 14. veku, u vreme vladavine Nemanjića, na ostacima stare vizantijske svetinje, ali je njegov ktitor nepoznat.
U poslednjim istraživanjima, na mestu današnjeg hrama su pronađeni ranohrišćanski nadgrobni spomenici iz 4. veka, kao i keramika iz 3. i 4. veka. Prvi pisani pomen manastira je u Darovnoj povelji Stefana Dečanskog iz 1327. godine. Najstarije očuvane freske u crkvi, koja potiču iz perioda osnivanja, su iz 14. veka. U manastiru se nalaze mošti svetitelja Kozme i Damjana. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво