Grozd-Srem

Novi vinogradi niču na prostorima nekadašnjeg Godomina, nadomak Smedereva. Sve ozbiljnije vinogradarske i vinarske priče stižu nam sa granice gornjeg i donjeg Srema, dok u marketima Evropske unije teče tihi rat španskih i francuskih vinara.

U smederevskoj vinariji Jeremić zasnovano je nekoliko hektara vinograda. Primat su uzele francuske sorte, ali se i naša Smederevka izborila za koji hektar. Vina sa ovih površina očekuju se za nekoliko godina, ali je bitno da će se ponovo na površinama iznad auto puta Beograd - Niš zeleniti čokoti vinove loze.

Ekipa Grozda uputila se u vinograde Majetića nadomak Surčina. Pili smo vina malo poznatih vinara ovog dela Srema. Svako od naših domaćina vino je pravio i pravi za svoju dušu i za svoje goste. Malo je ko čuo za Sekuliće, Vagiće, Vitiće po vinu. U podrumima tih porodica sada se vino flašira, lepe se etikete i zaobilazi plastična ambalaža. Tokom boravka u prelepom vinogradu Tome Majetića, nebo nad Surčinom i Beogradom se otvorilo. Sevalo je i grmelo a nije nas zaobišao ni grad. Po blatu, ali i pod nastrešicom uz vino su se degustirali mesni specijaliteti Srema, švargle, šunka, pršuta i druga jela ovdašnjih Dalmatinaca, Hercegovaca, Ličana...

Putem evrovizijske razmene, Tatiana Vuković, vodi vas u vinograde i markete Francuske. Tamošnji vinogradari imali su problem sa mrazom. Morali su da zagrevaju svoje vinograde. Francuzi brane svoja vino od nekontrolisanog uvoza. U marketima razbijaju flaše sa nekvalitetnim i jeftinim vinom iz Španije. Istovremeno na Kipru nadomak Pafosa tamošnji vinari vadili su boce vina, sa morskih dubina gde je odležavalo i dozrevalo.

Autor: Dušan Veličković

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно