Memorandum SANU, greh nedovršenog teksta-1. deo

Zašto je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti jedan od najkontroverznijih dokumenata novije istorije Srbije, šta je prethodilo njegovom pisanju sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kakva je tada bila Jugoslavija a kakva Srbija.

Kako je tekst procurio u javnost, da li je ukraden ili ga je neko namerno dostavio Večernjim novostima, kome je bilo u interesu da se objavi pre nego što ga razmotre i usvoje ključni organi SANU i kakva je veza Dobrice Ćosića s tim dokumentom. Zašto Ivan Stambolić osuđuje akademike a Slobodan Milošević ćuti o "memorandumskoj aferi". Na koji način su povezani Memorandum i sporna humoreska "Vojko i Savle".

Zašto je taj dokument osuđen kao nacionalistički i ratnohuškački, kako su ga dočekali u Hrvatskoj i Sloveniji, da li ga je Milošević, po preuzimanju vlasti, prihvatio kao politički program. Kako je korišćen u Tribunalu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a kako u hrvatsko-srpskom sporu pred Međunarodnim sudom pravde. I da li SANU i 30 godina kasnije nosi hipoteku krivice zbog tog dokumenta.

U dve epizode dokumentarne emisije "Memorandum, greh nedovršenog teksta" govori 25 sagovornika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Među njima su nekadašnji partijski funkcioneri iz Srbije Dušan Čkrebić i Borisav Jović, bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, dvojica akademika koji su bili u Komisiji za pisanje Memoranduma, Vasilije Krestić i Ljubiša Rakić, predsednik SANU Vladimir Kostić, novinari Slavoljub Đukić, Darko Hudelist... istoričari, politikolozi, pisci, sociolozi...

Autorka Svetlana Janićijević.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се