Читај ми!

Tražeći Beograd-4.emisija

Gde su u Severnoj Americi gradovi koji nose ime srpske prestonice? Ko ih je osnovao? Da li tamo danas ima Srba? Kako žive "američki Beograđani" i da li znaju odakle potiče ime njihovog grada?

Kada kažete Beograd, mislite na glavni grad Srbije. Malo ko zna da u svetu postoji više gradova koji nose to ime, jedan u Rusiji, jedan u Srbiji i čak četiri u Americi.

Ekipa RTS-a je sela u auto, prešla 10.000 kilometara, prošla kroz 18 država i 3 vremenske zone, u pokušaju da dobije odgovore na ta pitanja.
Četiri Beograda se nalaze u četiri severne američke države, Belgrade Minesota, populacija 750 ljudi, Belgrade Montana, populacija oko 9000 ljudi, Belgrade Nebraska, populacija 150 ljudi, i Belgrade Mejn, populacija oko 2500 ljudi.

Osnivanje gradova koji nose ime naše prestonice najčešće je u vezi sa izgradnjom američke železnice, odnosno sa ljudima srpskog porekla koji su učestvovali u toj izgradnji (Minesota i jedna od verzija u Nebraski), finansirali izgradnju (Montana), ili po nekom drugom doseljeniku koji je verovatno nekada video Beograd, pa to ime preneo u Ameriku (Mejn).

Seriju čine četiri polusatne epizode. Svaka epizoda posvećena je jednom Beogradu i mestima koja se nalaze na putu od jednog do drugog Beograda.

Voditelj serijala je Vladimir Jelić, reditelj Miodrag Kolarić

 

Коментари

Re: zivela nauka...
Мистерија решена: Старија је кокошка!
roj pcela u ventilaciji
Лов на пчеле по Београду
Odakle je nastala kokoška
Мистерија решена: Старија је кокошка!
никада нећемо знати
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Re: oprosti im Boze, ne znaju sta pricaju...
Мистерија решена: Старија је кокошка!