Život i standardi- na kraju sveta

Radevo je najudaljenije selo u gračaničkoj opštini. U njemu živi oko 200 Srba koji kažu da često imaju utisak da je vreme stalo i da su na njih svi zaboravili.

Da bi ušli u Radevo, morate preći mostom preko Sitnice i to je jedini put kojim se ovde može stići. Malo zatim put se završava.

Putne veze sa okruženjem nijo bilo ni u srećnija vremena, ali su Radevčani imali Dom kulture, pa su zbog dešavanja u njemu i meštani okolnih sela često dolazili ovamo. Sada su došljaci slučajnost, meštani se okupljaju u jedinoj prodavnici u selu i tu razmene informacije, društveni život takoreći i ne postoji.

Najuređeniji deo Radeva je trg oko osnovne škole i samo školsko dvorište. Nastavu pod istim krovom pohađaju i srpska i albanska deca. Zimski raspust ime se ove godine nije poklopio, pa smo zatekli samo male Albance i njihovu učiteljicu. Družili smo se sa meštanima, mladima i onima koji pripadaju starijim generacijama, čuli smo koje ih muke more, ali i kako dušu razgale muzikom tokom hladnih zimskih popodneva.

Ekipa emisije Život i standardi posetila je i susedno selo Suvi Do, interesantno po tome što njegovo stanovništvo čine pretežno potomci kolonista iz Bosne, Dalmacije, Crne Gore koji su ove krajeve naseljavali između dva svetska rata donoseći običaje i tradiciju svojih zavičaja.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović, proizvedeno 2016. godine

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно