Poslednja odbrana-Čaplin u Valjevu 1942.

Nemački oficiri i vojnici, 15. maja 1942. godine, došli su u valjevski bioskop „Central“ spremni da uživaju u projekciji filmskog mjuzikla. Svetla su ugašena, film je počeo i usledio je šok! Na platnu su videli svog vođu Adolfa Hitlera u komičnim scenama. Neko je izvadio pištolj i osuo paljbu, uz povike da se film odmah prekine. O ovom, za nemačke vojnike pravom košmaru, do detalja je obavešten i sam Hitler.

Šta se zapravo desilo? Te večeri je prikazan do tada strogo zabranjen film „Veliki diktator" Čarlija Čaplina. U bioskop je filmsku kopiju podmetnuo Nikola Radošević, tada sedamnaestogodišnjak, koji je radio kao fizički radnik u magacinu Udruženja bioskopa u Beogradu. Početkom proleća 1942. godine u skladišta ispod Kalemegdana stigla je isporuka nekoliko zaplenjenih filmova, a među njima je bio i „Veliki diktator" Nikolinog filmskog heroja Čarlija Čaplina. O tome je obavestio svoje drugove, članove pokreta otpora „Plava pantljika". Svi zajedno su došli na ideju da filmom obmanu fašiste, uz procenu da tako nešto, zbog stroge kontrole, ne može da se uradi u Beogradu. Jedina šansa je bila da se film prikaže negde u provinciji. Odabrano je Valjevo, jer je tamo živeo deda Nikole Radoševića.

O neverovatnoj premijeri Čaplinovog legendarnog filma u Valjevu, a potom i o svom hapšenju, suđenju, boravku u logoru u Berlinu i bekstvu nakon bombardovanja američke avijacije, profesor Nikola Radošević govorio je pred kamerama RTS-a 2011. godine.

Profesor Nikola Radošević (1926-2013) studije fotografije završio je u Parizu. Osnivač je i prvi potpredsednik Svetske asocijacije fotografskih umetnika, Svetskog saveta profesionalnih fotografa i Evropske asocijacije profesionalnih fotografa . Jedan je od osnivača Udruženja samostalnih umetnika fotografije Srbije i Internacionalne asocijacije vizuelne umetnosti. Nosilac je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Autor je i producent igranog filma „Atomska bajka" i nekoliko desetina dokumentarnih filmova, među kojima su mnogi bili pionirski poduhvati u domaćoj filmskoj umetnosti početkom pedesetih godina 20. veka.

Nemački reditelj Andreas Hen snimio je film „Veliki" o podvigu Nikole Radoševića. Tako je preko filmske umetnosti sačuvan deo naše istorije. Nikolu Radoševića na filmskom platnu oživeo je Miloš Biković.

Autor Radoslav Moskovlić, proizvedeno 2011. godine

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво