Читај ми!

Drug Marko

Sve što ste hteli da pitate o Aleksandru Rankoviću, a niste imali koga, reći će vam RTS. 40 godina posle smrti, Aleksandar Ranković ponovo među Srbima. Zašto je Edvard Kardelj istisnuo Aleksandra Rankovića iz srca Josipa Broza. Kako je Aleksandar Ranković od simbola jugoslovenstva, pošto ga je Josip Broz Tito smenio, postao ikona srpstva.

U prvoj epizodi serije "Drug Marko” gledaoci će saznati najvažnije podatke o porodici i poreklu Aleksandra Rankovića, njegovom dolasku u Beograd na izučavanje abadžijskog zanata i teškim uslovima života sa kojima se susreo kao dvanaestogodišnji dečak.

"Drug Marko"

Kroz rekonstrukcije, komentare sagovornika i naratora, biće prikazano njegovo uključivanje u sindikalni i radnički pokret, a kasnije i članstvo u KPJ i učešće u protestima i demonstracijama.

Biće zanimljivo da gledaoci vide ko je policiji odao Rankovića, kako je ta osoba kasnije postala visoki funkcioner komunističke Jugoslavije i da li se Ranković svetio zbog toga. Kako je Ranković uhapšen 20. januara 1929. godine, kako je mučen u zatvoru i kako je vođen sudski postupak nakon koga je osuđen na šest godina robije.

Takođe, interesantno je i to ko je Titu predložio Rankovića za pouzdanog i sposobnog saradnika i kako je umesto nadimka Leka dobio ilegalno ime Marko. Gledaoci će saznati zbog čega je Ranković početkom 1941. upućen na rad u Zagreb i kako su u tom gradu izgledali prvi dani rata. Zbog čega je Tito odlučio da Rankovića odmah na početku rata hitno vrati u Beograd.

"Drug Marko"

U ovoj epizodi biće govora i o Rankovićevoj prvoj supruzi Anđi Jovanov, kada su se upoznali i kako su se venčali, a neposredni učesnici događaja iznosiće svoja svedočenja o susretima sa Anđom i Aleksandrom Rankovićem neposredno pred Drugi svestski rat.

U prvoj epizodi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Milena Predić, Dušan Pavić, Teodor Vinčić, Vahid Džanković, Aleksandar Dimitrijević, Marko Ivanović, Predrag Miletić i Lenka Petrović.

"Drug Marko"

Producentkinja serije je Danka Milošević i produkcija GFC. Reditelj je Nedeljko Kovačić, a autor scenarija Svetko Kovač. Saradnici na scenariju su Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković. Narator je glumac Tihomir Stanić.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара