Читај ми!

Velikani - Stepa Stepanović

Za pitomca poznate Artiljerijske škole mladi Stepa je primljen bez prijemnog ispita. Kad su 1876. počeli srpsko-turski ratovi, njegova klasa morala je da prekine školovanje. Već u tim ratovima ističe se kao komandant koji nije komandovao: "Napred!" nego: "Za mnom!"

Posle pobeda kod Jedrena i na Bregalnici zaslužiće naziv "nesalomljivi Stepanović", kako će ga tokom Prvog svetskog rata zvati austrougarski i nemački komandanti. Na centralnom delu kolubarsko-suvoborske linije Stepanovićava armija je u Kolubarskoj bici zaustavila ofanzivu Pete armije na desnoj obali Kolubare, a zatim poslužila i kao stožer manevarskih poduhvata vojvode Putnika, koji su doveli do najsjajnije srpske pobede u Prvom svetskom ratu.

Posle mukotrpnog prelaska preko surovih albanskih planina, vojvoda Stepa je igrao važnu ulogu u reorganizaciji srpske vojske na Krfu i u njenom pripremanju za proboj Solunskoga fronta. Vratio se u otadžbinu s oreolom jednog od najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata.
Uprkos tome, ostao je miran i skroman čovek, koji se nije otimao o titule, položaje i odlikovanja. Za njega je osećaj da je korisno poslužio svome narodu u njegovoj mukotrpnoj borbi za slobodu bilo pravo priznanje za sve što je učinio tokom duge i uspešne vojničke karijere. Rukovođen takvim uzvišenim osećanjima, legendarni Stepa se, godinu dana po završetku rata, povukao iz aktivne službe. Ceo svoj život izrazio je u nekoliko reči: "Iz naroda sam ponikao, on me je načinio onim što sam, moram se pokoravati njegovoj volji i služiti mu do poslednjeg daha"...

Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено