Istorija nauke: Mihajlo Petrović Alas

Mihailo Petrović (Mika Alas) bio je matematičar, naučnik, profesor, začetnik kibernetike, osnivač beogradske matematičke škole, akademik, ali i moreplovac, putopisac, književnik, alas i violinista. Jedan je od srpskih velikana koji su pripadali svetskoj naučnoj eliti.

Stručnjak za diferencijalne jednačine, predavao je mnogobrojnim generacijama studenata i podizao nastavni i naučni kadar u matematičkim naukama. Kada je 1905. godine Velika škola prerasla u Beogradski univerzitet, bio je među prvih osam profesora, koji su birali ostale predavače. Pet godina kasnije, pod njegovim nadzorom, počelo je stvaranje beogradske matematičke škole. Na Svetskoj izložbi u Parizu, naučnoj javnosti je prikazao hidrointegrator, prvi analogni hidraulični računar u svetu, i za taj izum bio je nagrađen zlatnom medaljom.

Težnja ka otkrivanju analogije između tehničkih i bioloških sistema, vodila je ovog naučnika otkrivanju univerzalnog naučnog jezika. Njegovo delo "Elementi matematičke fenomenologije" bilo je preteča nove naučne discipline, koju je tada malo ko razumeo. Alasova fenomenologija još čeka prave tumače.

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут