Читај ми!

RTS Lab: Napredak biologije

Čovek vekovima nastoji da što bolje upozna prirodu. Tome značajno doprinose i naučnici sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, institucije od nacionalnog značaja koja ove godine obeležava 75 godina od osnivanja.

Aktivnosti Instituta, između ostalog, tiču se eksperimentalne evolucije, zatim moguće zaštite poljoprivrednih useva zahvaljujući određenim životinjama - prirodnim insekticidima i biljkama sa biopesticidnim potencijalom.

Da li postoji opasnost od pesticida i kako da se zaštitimo od njih, pitali smo profesorku dr Jagodu Jorgu, specijalistu za ishranu sa Medicinskog fakulteta.

Tim naučnika Odeljenja za imunologiju će, zahvaljujući sredstvima Fonda za nauku u okviru programa IDEJE, naredne tri godine ispitivati uzroke nastanka autoimunih bolesti i tragati za potencijalnim rešenjima. Zloćudni tumori koji odnose najveći broj žrtava godišnje su karcinomi pluća i dojke. O budućim strategijama lečenja obolelih razgovarali smo sa doktorom Batom Koraćem i doktorkom Milicom Pešić.

Zahvaljujući nanotehnologiji razvijen je novi način lečenja teških onkoloških oboljenja kojim se smanjuje opasnost od oštećenja zdravog nekancerogenog tkiva. Srpski naučnik dr Vladimir Cmiljanović sa svojim timom u Bazelu istražuje lek protiv kancera koji bi bio efikasan i manje štetan od hemioterapije. Profesora Nenada Ignjatovića i doktora Vladimira Cmiljanovića pitali smo po kom principu funkcionišu nove generacije ovih lekova.

Emisiju je pripremila i vodila Rijalda Mujezinović, urednik emisije je Milena Vujović.

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке