Читај ми!

Muzzik video 2020 – 10. emisija, hip hop

Adria Muzzik Video Awards predstavlja festival kratkog muzičkog filma, muzičko-filmsku manifestaciju koja ima za cilj da predstavi i podstakne razvoj muzičke industrije, filmske i video produkcije u regionu.

Kao što se može i predpostaviti, u pretselekciji Adria Muzzik Video Awards 2020 festivala su hip hop, rep i trep izvodjači brojčano dominirali. Na žalost, ogroman broj spotova su diskvalifikovali tekstovi, kako zbog besmislene i nemotivisane količine psovki, tako i zbog netolerancije, odnosa prema ženama i promocije narkotika. O zloupotrebi "autotjun" efekta da ne govorimo. Nakon pregleda blizu 1.000 video klipova selekcionom žiriju se rad isplatio jer je u užoj selekciji imao prilike da uživa u duhovitosti, ironiji, britkim komentarima stvarnosti i naravno kvalitenim kratkim muzičkim filmovima.

Ajs Nigucci (Ajs Nigrutin) je u duhovitom, ironičnom spotu "Abu Dabi" opisao muke selekcionog žirija. Aleuandro Buendija (još jedan alter ego Saše Antića) u spotu "Gang bang 2020" se bavi preispitivanjem sudbine člana nekada vrlo uspešnog sastava pritisnutog okolnostima u okrutnom sevtu muziče industrije. Humor, ironija i precizno seciranje muka "običnog čovika" u modernim vremenima je su alati Vojka V. kao i autora video single "Kako to". Da su i veterani i dalje spremni da prate zahteve reditelja spremni pokazuju, udruženo Edo Maajka i Dino Šaran u videu "Otrov" koji govori o ličnim preispitivanjima. Iako bi se reklo da je Sajsi MC suviše mlada da bi sećala 80-tih, u vintage 4:3 tv singlu "Jugo dete" daje svoj komentar "zlatnih" godina, kao i uvek uvijen u finu ironiju. Autori spota "I dalje" su konačno Sassju vratili u rodni grad Tuzlu, i to u trenutku nove stvarnosti, koja sa ulica briše prolaznike (na žalost ne radi se efektima u post produkciji). "Definicija MC-ja je video singl koji na najbolji način opisuje stav i rad Smoke Mardeljana. A iz Istre nam stiže crossower hip hop band Tacoor (kao prvi izvodjač ovog žanra iz ovih krajeva), sa atraktivnim video singlom sa prvog albuma "Ruke gore". Cache & Djavo u kolaboraciji sa Kruševac getom sa video singlom "Brate moj" probijaju bendovima iz centralne Srbije put ka regionalnoj sceni. I na kraju selekcije se nalazi "Pravi rep", video spot o retrospektivi karijere Coby-ja, koji dokazuje da svaki video spot živi svoj život, bez obzira na opus autora.

Ne propustite priliku da sagledate regionalnu scenu kroz serijal "Muzzik video 2020", i glasate za video spotove koji vam se posebno sviđaju na linku amva.muzzik.tv.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво