Читај ми!

Jazz face – Lala Kovačev

U svojoj bogatoj karijeri, bubnjar Branislav Lala Kovačev svirao je u nacionalnim radijskim džez orkestrima u Jugoslaviji i Nemačkoj, a bogat diskografski opus uključuje saradnje sa velikanima poput Čika Korije, Čarlija Marijana, Larija Korijela, Četa Bejkera, Horsta Jankovskog, kao i sa najznačajnijim muzičarima i kompozitorima naših prostora poput Mladena Guteše, Boška Petrovića, Vojina Draškocija, Jove Maljokovića, Duška Gojkovića i Vlatka Stefanovskog.

Lala Kovačev će u istoriji džeza najviše ostati zapamćen po revolucionarnom spajanju ove muzike sa neparnom ritmičkom tradicijom Balkana, koja je zabeležena na albumima Balkan Impressions (1982), Balkan Impressions 2 (1983) i Izvorni Folklor i Jazz (1985). Ovi albumi nalaze se u samom vrhu evropskog džez stvaralaštva i predstavljaju preteču mnogih kasnijih podžanrova poput etno ili balkan-džeza.

Emitujemo intervju koji je autor emisije Vojislav Pantić vodio sa Branislavom Lalom Kovačevim u jesen 1998. godine, kada je Kovačev poslednji put nastupao u Beogradu, kao gost na obeležavanju 50. godišnjice Big Benda RTS. Intervju je premijerno emitovan na Trećem kanalu RTS 1999. godine u okviru serijala Jazz Face i predstavljao je Lalinu životnu priču, obuhvatajući sve periode njegove karijere. Uz intervju, čućemo niz Lalinih muzičkih snimaka.

Autor Vojislav Pantić 

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво