Drugi vek - Goran Marković

Goran Marković je jedna od najkompleksnijih pojava naše kinematografije. Dete velikih glumaca Olivere i Radeta Markovića, učenik Elmara Klosa i Milana Kundere, u kinematografiju je ušao istovremeno kao reditelj u TV seriji "Drži vodu dok majstori odu" i kao tumač glavne uloge u debitantskom igranom filmu Lordana Zafranovića"Nedjelja".

Još nekoliko godina radio je na televiziji kao reditelj i glumac, a onda je došlo Specijalno vaspitanje koje ga je u potpunosti odvelo režiji igranih filmova. Do sada ima ukupno 16 igranih filmova koji su mu doneli veliki uspeh kod publike i kritike, ali i kod žirija na domaćim i međunarodnim festivalima. Posebno u Španiji i Francuskoj gde je imao niz retrospektiva i na festivalu u Montrealu gde je nagrađivan za Urnebesnu tragediju, Kordon i Turneju.

U ovoj emisiji čućemo zašto Goran Marković nije hteo da postane glumac i zašto je i pored glumačkog iskustva, ipak, postao reditelj. Opisujući traume koje je imao na početku rediteljske karijere, Goran Marković će definisati profesiju filmskog reditelja.

Takođe, objasniće zašto je subverzivnost jedna od njegovih glavnih autorskih odlika i kakav treba da bude odnos filma i stvarnosti koju živimo.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović.

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу