Читај ми!

Mira Adanja Polak - Ekskluzivno IN MEMORIAM :Jovan Knežević - Nema života bez matematike

Nema više  profesora  Jovana Kneževića. O njemu sam slušala od dece još pre nekoliko godina da je strog, ali pravičan. Smetao je svojom posvećenočću i striktnim zahtevima. Nikada niko nije izgubio godinu.

Мира Адања Полак - Ексклузивно IN MEMORIAM :Јован Кнежевић - Нема живота без математике Мира Адања Полак - Ексклузивно IN MEMORIAM :Јован Кнежевић - Нема живота без математике
Profesora matematike u Šestoj beogradskoj gimanziji zvali su  Joca Ubica. Ali  više  sam o njemu slušala od roditelja koji su se žalili  od nemila do nedraga da je strog i beskompromisan, Nije podnosio  intervencije niti uticaje. Imao je stav da svako mora da zna matematiku i da može  da je nauči,   uz obaveznu napomenu ako ima nameru da opstane... Jednostavnim rečima muči decu... Ali po onome sto se i tada, a i sada ponovo čulo  to su  muke roditelja koji nisu mogli  na njega da utiču.

Za profesora Kneževića, matematika je bila nauka koju svako mora da zna i bar  pokuša da je razume. Ako je i ne razume, on nije štedeo ni vremena ni snage da vam sve po ko zna koji put objasni. I da vas nauči. Možda će neko reći da je on bio stara škola, da su njegove metode u vreme visokih tehnologija možda zastarele ,ali on nije menjao svoj stav.
Profesor Knežević je vaspitavao decu, učio ih o životu, vraćao im veru u ispravnost dolaženja do cilja. Njegovi đaci rasuti su po svetu i zaposleni  po uglednim naučnim institucijama Amerike, Velike Britanije, Portugalije, Španije, Švajcarske, Švedske ,Norveške, Hrvatske, Izraela, Italije, Nemačke, kao matematičari, inženjeri, robotičari... On ih je posećivao, a oni iz dalekog sveta  sećaju se svega što ih je učio.

Sve moje poštovanje za posvećenost i entuzijazam ovog profesora, za istrajnost, poštenje, ljubav prema poslu koji je radio i što je nesebično prenosio znanje na svoje učenike, koji su ga zvali Joca Ubica.

 

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се