Žene diktatora: Crvene carice, 5-8

U ovom serijalu prikazaćemo najveće dogmate među prvim damama, koje su sebe pronašle u marksističkoj ideologiji.

Nedžmije Hodža imala je nadimak Crni Pauk. Bavila se pitanjima propagande, obrazovanja, nauke, kulture i ideologije režima. Mnogi Albanci smatraju da je bila veći zločinac od svog muža.

Supruga Maocedunga uhapšena je mesec dana posle muževljeve smrti. Pošto je kult Maove ličnosti bio nedodirljiv, novi lideri su je optužili za pokušaj državnog udara.

Elena Čaušesku je bila najrazmetljivija od svih komunističkih prvih dama. Samozvana naučnica, koja je s 14 godina napustila školu, dobija mnoštvo počasnih doktorata.

Margot Honeker bila je partijska aktivistkinja zadužena za obrazovanje u Istočnoj Nemačkoj mnogo pre nego što je Erih postavljen za predsednika. Imala je nadimak Crvenokosa Veštica. Od nemačkog pravosuđa pobegla je u Čile.

Mirjana Marković je bila profesor sociologije i marksista. Bračnom paru Milošević karijere su se razvijale istovremeno, ali svaka za sebe. Ona je pre njega ušla u politiku i bavila se ideološkim pitanjima.

Simon Gbagbo, prva dama Obale Slonovače, postaće poznata kao Krvava Dama. Nije bila komunista, ali se pozivala na marksizam.

repriza, 16. jul u 00:05 i 08:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво