Istorija nauke: Sima Lozanić

Opredelivši se za kratku formu, dokumentaristički pristup i igranu strukturu, autori serijala stvorili su TV leksikon znamenitih naučnika, koji će trajno podsećati na njihovo neprolazno delo.

Istorija nauke u toj formi predstavlja 15 naučnika: Nikolu Teslu, Milutina Milankovića, Mihajla Pupina, Milevu Marić Ajnštajn, Simu Lozanića, Mihaila Petrovića Alasa, Jovana Cvijića, Josifa Pančića, Jovana Žujovića, Milana Nedeljkovića, Vladimira Jakšića, Atanasija Nikolića, Kostu Stojanovića, Todora Seleskovića i Vojislava Subotića.
 
Uredničko-rediteljski tim serijala opredelio se za svedenu formu emisije, koja u desetak minuta sažima biografske odrednice, stvaralački opus, najznačajnija dela, ali i društveni angažman velikana nauke. Primarno mesto u seriji pripalo je Nikoli Tesli, čoveku koji je osvetlio svet i vizionarski promišljao o budućnosti, ali i nekolicini naših naučnika, koji su slavu i priznanja sticali širom sveta.
 
Istorija domaće nauke zastupljena je portretima ljudi, školovanih po evropskim univerzitetima, koji su bili prvi profesori i rektori novoosnovanog Beogradskog univerziteta, ali i osnivači i članovi Društva srpske slovesnosti i Akademije nauka i umetnosti.
 
Zanimljiva građa o Simi Lozaniću, snimana je u prigodnom muzejskom prostoru na Hemijskom fakultetu, koji sadrži prve udžbenike hemije, aparature, zapise, arhivu i fotografije ovog uglednog hemičara i prvog rektora Beogradskog univerziteta.
 
Sima Lozanić 1847-1935. Hemičar, naučnik, profesor, tvorac prvih modernih udžbenika, predsednik Srpske kraljevske akademije i prvi rektor Beogradskog univerziteta. Ministar privrede i inostranih dela, diplomata, učesnik u balkanskim i u Prvom svetskom ratu.
Likovi znamenitih ljudi oživljeni su nimalo pretencioznom glumačkom interpretacijom i kostimima, koje je odabrala Biljana Mihajlović.
 
Urednik i scenarista serijala Istorija nauke Borislava Nikolić, stručni konsultant prof. dr Aleksandar Petrović, producent Ljubica Mirić Petrović, snimatelj Dragoslav Bojković, reditelj Ivan (Vanja) Milanović, spiker Žarko Obračević, montažeri Biljana Kunijević i Đorđe Anđelković, scenograf Mirjana Andrejević, organizator Milka Jovanović, asistent reditelja Zoran Jovanović.
 
Repriza, 08. jun u  02:01 i 10:01

Коментари

Re: zivela nauka...
Мистерија решена: Старија је кокошка!
roj pcela u ventilaciji
Лов на пчеле по Београду
Odakle je nastala kokoška
Мистерија решена: Старија је кокошка!
никада нећемо знати
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Re: oprosti im Boze, ne znaju sta pricaju...
Мистерија решена: Старија је кокошка!