Skadarlija: Duh boemije koji iščezava, 6-8

Olga Jančevecka (1890-1978) kraljica ruske romanse, bila je jedna od najpopularnijih pevačica u Beogradu između dva svetska rata i posle Drugog svetskog rata. Na trnovitom putu ka uspehu, bila je krznarski šegrt, učenica glumačke škole, korektor ruskog službenog lista, novinar Petrovgradskih vjedomosti i pisac romana za decu. Kako je i sama govorila, preživela je dva cara, tri revolucije i nekoliko ratova.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, bila je zvezda u restoranu Velika Skadarlija.
Olga Jančevecka najradije je pevala romanse o nepreglednoj ruskoj stepi, zvezdama i praporcima iz daljine, životnim lepotama i dražima ljubavi.
Svi su bili zaljubljeni u šarmantni mladu Ruskinju: činovnici i sudije, oficiri, pesnici i novinari. Umrla je u dubokoj starosti u svom stanu u Kosovskoj 11, ostavivši iza sebe mnoge ploče, tonske zapise u Radio Beogradu. Glumila je i u Narodnom pozorištu, a reditelj Puriša Đorđević angažavao ju je u nekoliko svojih filmova.

Ova epizoda snimljena je u igrano-dokumentarnoj strukturi. Glumica Vjera Mujović tumači lik Olge Jančevecke iz vremena rane mladosti u carskoj Rusiji, pre nego što je započela život na našim prostorima.

Sagovornici su: Kosta Dimitrijević, stručni konsultant, Usnija Redžepova, koju je Jančevecka učila da peva ruske romanse i spremala je za nastup u čuvenom restoranu Raspućin u Parizu, Dubravka Nešović i Živan Saramandić - u vreme stare Jugoslavije imali su mnogo zajedničkih nastupa sa Olgom na velikim koncertima.
Autor emisije je Anita Panić, montažer Mira Mitrović, a snimatelj Aleksandar Agbaba.

repriza, 5. mart u 01:00 i 09:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво