Читај ми!

Mbape – od Kragujevca do Katara

San svakog dečaka koji trenira fudbal je da dotakne dugu. Mnogi od te zamisli odustanu ili ne ostvare maštanja zbog kojih bi kasnije bili slavljeni na čitavoj planeti. Mnogi, ali ne i Kilijan Mbape.

Мбапе – од Крагујевца до Катара Мбапе – од Крагујевца до Катара

Kilijan Mbape rođen je u godini kada je njegova zemlja postala prvak sveta u fudbalu. Simbolično ili ne, 20 godina kasnije, on je sa Francuskom osvojio Mundijal, tada u Rusiji. 

"Kilijan je pričao o fudbalu i na času matematike"  

Mbape je odrastao u predgrađu Pariza, daleko od Monmartra, čak u 19. arondismanu francuske prestonice, u mestašcu Bondi. Kraj u kome je živeo Francuz je nazvao "loncem za kuvanje različitih kultura – francuske, afričke, azijske, arapske, kulture celog sveta".

"U Bondiju zapravo postoji nepisano pravilo koje svi razumeju. Kada hodaš ulicom i vidiš 15 ljudi kako stoje na uglu, a poznaješ samo jednog od njih, imaš izbor: ili da mahneš i produžiš dalje ili priđeš i pozdraviš se sa svima. Ako priđeš i pozdraviš se samo sa onim koga znaš, onda te ostali nikada neće zaboraviti. Znaće kakva si osoba", napisao je Mbape u pismu "Mladim Kilijanima" 2020. godine.

U pomenutom tekstu podelio je iskustvo kada je trebalo da se pozdravi sa fudbalskim stručnjakom Žozeom Morinjom. Važno mu je bilo da drugi ne pomisle da je nepristojan.

"Ceo život nosim Bondi sa sobom. Na jednoj od Fifinih ceremonija prilikom dodela nagrada najboljim pojedincima i timovima, bio sam sa roditeljima kada sam video Žozea Morinja. Upoznao sam ga ranije, ali on je bio sa prijateljima koje nisam poznavao. Setio sam se šta su mi rekli u Bondiju, pa sam razmišljao da li samo da mahnem ili da priđem. Uradio sam ovo drugo", istakao je francuski fudbaler.

Mbape je jedan od skromnijih fudbalera, nije poput Batistute, što sav novac šalje majci, ali je od onih kome rana sportska slava nije pomutila razum. To pokazuje fotografija na kojoj se nalazi okružen posterima Kristijana Ronalda.

"Neka deca su imala postere superheroja na zidovima sobe. Ja sam imao Zidana i Kristijana. Da budem iskren, kada sam odrastao, imao sam i nekoliko Nejmarovih postera, što je njemu (Nejmaru) veoma smešno, ali to je druga priča", istakao je Mbape.

U pismu "Mladim Kilijanima" iz 2020. godine Mbape je govorio o detaljima iz života koji do tada nisu bili poznati široj javnosti: od oca je kao trogodišnjak dobio igračku za rođendan, automobil sa električnim motorom.

"Roditelji su me puštali da se vozim od naše kuće do fudbalskog terena u blizini, kao da sam pravi fudbaler koji sopstvenim autom ide na trening. Shvatio sam rano svoju malu rutinu veoma ozbiljno", napisao je Mbape u pismu.

Zbog automobila, prema Mbapeovim tvrdnjama, vršnjaci su bili ljubomorni, a njega ta igračka nije impresionirala.

"Samo sam želeo loptu, ništa više, za mene je lopta bila sve", tvrdi Mbape.

Nekada se ljubav rečima ne može opisati, ali zato životni driblinzi pokazuju snagu htenja u stremljenju ka snovima. Mbape je, prema sopstvenim rečima, umesto na jastuku sanjao na fudbalskoj lopti, sve ono što je u javi kao golobradi mladić ostvario. 

Popularni fudbaler karijeru je započeo u Akademiji fudbala Bondi, na obalama pariske Sene, gde je njegov otac bio trener kluba i s kojim je radio punih 10 godina.

Fudbalski put nastavio u Klerfontenu, a zatim u Kneževini Monako u istoimenim crveno-belima koji su na titulu šampiona Francuske čekali 17 godina, ali i na mladu fudbalsku zvezdu koja nije prihvatila pozive popularnijih i uspešnijih klubova poput Čelsija ili Real Madrida. 

U presudnoj utakmici za osvajanje naslova šampiona Francuske, protiv Sent Etjena maja 2017. godine, vođstvo Monaku doneo je mladi Kilijan Mbape u 19. minutu igre.

Za seniorsku reprezentaciju Francuske debitovao je 2017. godine na meču protiv Luksemburga u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

 

Mbapeov (ne)očekivan dolazak međ nas

Godinu i dva meseca pre nego što je zaludeo fudbalski svet svojim vragolastim driblinzima na terenima, tada sedamnaestogodišnji Mbape sa brojem 13 na dresu, na "Čika Dači" u Kragujevcu u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrao je za tim Francuske do 19 godina protiv vršnjaka iz Srbije.

Bio je neuhvatljivo brz na kragujevačkoj travi za, primera radi, Nikolu Milenkovića i nezaustavljivo snažan pri šutu za Vanju Milinkovića-Savića. U 41. minutu postigao je pobedonosni gol, a pred kraj meča bez aplauza sa tribina trijumfalno je napustio teren.

Do sada Mbape je još jednom došao u Srbiju. Ovoga puta kao najbolji mladi igrač sa Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Fudbalska zvezda koja sija punim sjajem igrala je za Pari Sen Žermen u poslednjem kolu Lige šampiona pomenute godine protiv Crvene zvezde.

Na stadionu "Rajko Mitić" u 92. minutu Mbape je postavio konačan rezultat 1:4, kojim su Parižani trijumfovali nad crveno-belima, a imao je i asistenciju pri prvom golu i skoro svaki njegov potez na meču propraćen je zvižducima domaćih navijača.

Na Svetskom prvenstvu u Kataru zvižduka nije bilo, barem do sada, a fudbaler jednostavnog imena – Mbape, već jednom je išao u susret dugi i poslednjem krugu sanjarenja. Sa prvim zracima ruskog Sunca u njegovo naručje pala je Boginja. Prigrabio ju je sa samo 19 godina. 

Mbape je u dosadašnjem takmičenju na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu postigao pet golova i upisao dve asistencije, što ga postavlja na prvu poziciju najefikasnijih fudbalera Mundijala u Kataru. 

U dosadašnjim nastupima na svetskim šampionatima, Mbape već ima devet golova, još sedam pogodaka ga deli od Klozeovog rekorda najboljeg strelca na Mundijalima.  

Igra Francuske, uprkos velikom broju prvoklasnih fudbalera, bez Mbapea u timu deluje pomalo neorganizovano. Mladi Francuz nije poput pojedinih fudbalera koji bi da prigrabe loptu i da se "sami igraju", već je nesebično deli sa saigračima. 

Njegove lateralne kretnje često zavaraju protivničke fudbalere, te se dešava da oponenti na terenu ne znaju šta da brane, Mbapea ili drugog igrača kod koga je lopta.  

Ponekad, čak i kada u tom svetu zaista živite, mislite da je san, baš tako se Mbape osećao dok je bio u Zidanovom autu na putu do kampa Real Madrida.

Ove godine Kilijan Mbape iz Bondija ima priliku da još jednom na javi ostvari san, da osvoji to čudo što se titula svetskog prvaka zove i to dva dana pre 24. rođendana.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво