Читај ми!

U Beču održan koncert muzike iz srpske kinematografije

Filmska muzika bila je tema koncerta u Beču, održanog 24. septembra, u kojem su nastupali i srpski glumci Branislav Bane Tomašević, Brankica Sebastijanović i rok legenda Dado Topić. Gotovo da nema velikog filmskog hita ili legendarne serije, a da publika, pored glavnih junaka, ne pamti i pesme koje su proslavile ta ostvarenja.

"A, sad adio" iz serije "Vrući vetar", tema iz "Otpisanih", samo su neke od vanremenskih melodija iz domaćih filmova ili serija, koje decenijama žive i često se izvode, dok bez pesme "Pukni zoro", urađene za potrebe filma "Montevideo", ne može da prođe nijedan koncert ili proslava.

Zato ne treba da čudi što je veče posvećeno filmskoj muzici Udruženja "A:Kultura" obradovala publiku u Beču, koja je ispunila pozorište "Akzent", željna da čuje i uživa u dobroj muzici i evocira uspomene na neka stara, srećnija i lepša vremena.

Na gala koncertu "3 noći" nastupili su glumci Brankica Sebastijanović, Branislav Bane Tomašević, kao i rok legenda, autor i izvođač muzike za serije i filmove Dado Topić.

Glumce je pratio "A:Muzika Orkestar", akademski obrazovani muzički umetnici, koji je koncertu dao posebnu čar.

Glumac Branislav Tomašević rekao je da su sve numere zanimljive, pažljivo izabrane, te da su se svi divno zabavili slušajući stare hitove.

"Filmska muzika je izuzetno važna, to dokazuju i neprolazni hitovi koji ostaju. Prolazi mi kroz glavu pesma iz filma ''Nacionalna klasa'' - Flojd, a to je jedna od najznačajnijih filmskih pesama, koja se i danas sluša, i kod mlađih generacija", kaže Tomašević.

Dobar film i dobru seriju treba da isprati kvalitetna muzika, uveren je Tomašević i dodaje da je uživao izvodeći filmske numere koje i danas žive.

I njegova mlada koleginica, Brankica Sebastijanović, koja je vodila program, saglasna je da muzika može mnogo da pomogne filmu, iako može i da mu odmogne.

"Muzika doprinosi, pomaže da se odredi i žanr filma. Kada bi se jedna scena podvukla različitom muzikom, mogli bismo da dobijemo različite žanrove - od komedije do horora. Zato muzika utiče na žanr koji reditelji žele da prikažu", rekla je ona.

Jedna od najvećih jugoslovenskih rok legendi, muzičar koji je otpevao "Flojda" u Nacionalnoj klasi, ali i "Ja hoću život", pesmu koju je slušala cela bivša Jugoslavija prateći život porodice Popadić u "Boljem životu", Dado Topić, svojim nesvakidašnjim glasom, dao je poseban pečat ovom koncertu.

I sam kaže da je filmska muzika značajna zbog "prilaska" širokoj publici.

"Enio Morikone je obeležio istoriju vesterna svojom muzikom. Kasnije su se pojavili drugi autori sa poznatim pesmama, koje su doprinele uspehu filma. Za 60 odsto uspeha, filmska industrija treba da zahvali muzičkoj produkciji koja je pratila film. Svi znamo filmove koje smo zavoleli zbog muzike", kaže ovaj muzičar sa karijerom dugom četiri decenije.

Dodaje da oni koji se bave muzikom, tačno znaju njenu vrednost na filmu, i osećaju i mali ponos, što učestvuju u filmu sa "muzičke strane", i što jedan deo svog stvaralaštva ostavljaju i na filmu i televiziji.

четвртак, 22. фебруар 2024.
6° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво