Читај ми!

Proverite važnost dokumenata pre puta

Prilikom spremanja na putovanje preko granice ili odlaska na godišnji odmor,ponekad se desi da zaboravimo da proverimo važnost putnih isprava i dokumenata. Dođemo na granicu i onda nastaje problem. U Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji kažu da takvih slučajeva ima, pogotovo u letnjoj sezoni. Evo šta o tome za RTS kaže srpski konzul u Sloveniji Milinko Špica.

Na osnovu statističkih podataka kojima raspolaže diplomatsko konzularno predstavništvo Srbije u Sloveniji 2021 godine izdato je 172 hiljade boravišnih dozvola.U ambasadi republike Srbije u Sloveniji sve je veći broj zahteva za rešavanje administrativnih poslova a najčešće izdavanja putnog lista. Kako kaže srpski konzul Milinko Špica gužve su velike,osoblja u ambasadi nedovoljno a radno vreme gotovo i da ne postoji.

"Dešava se vrlo često da naši građani dođu na granicu sa Hrvatskom i da primete da im je dokument istekao ili da ih uopšte nisu ni poneli", kaže Milinko Špica konzul Republike Srbije u Sloveniji.

Šta uraditi ukoliko istekne važnost pasoša ili drugog dokumenta?

"U slučaju kada im je dokument istekao, jedini način da reše svoj problem jeste da se obrate nama i da im mi izdamo putni list kojim mogu da dođu u Srbiju i tom prilikom da izvade nov pasoš u Srbiji".

Kakva je procedura što se toga tiče?

"Od trenutka kada se oni nama jave, oni moraju doći do ambasade, što je nekih stotinak kilometara. Nama je potrebno deset minuta da im izdamo putni list, s tim da imaju putna dokumenta za utvrđivanje identiteta, da imaju dve slike za pasoš i sve je vrlo brzo rešivo, tako da ne gube mnogo vremena kod nas u Ambasadi", kaže Špica.

Interesantno je da državljani BiH sve češće podnose zahtev za srpsko državljanstvo?

"Što se rtiče državljana BiH koji su srpskog porekla, koji se nama obraćaju sa zahtevom za prijem u državljanstvo Republike Srbije, pored dokumenata i obrazaca koji su potrebni, najvažnije je da imaju dokaz o pripadnosti srpskom narodu. Taj dokaz mora da bude krštenica, Izvod iz matične knjige rođenih u kom piše da je pravoslavne veroispovesti ili da su roditelji u trenutku njihovog rođenja bili državljani Republike Srbije...dakle, jedan dokaz da su pripadnici srpskog naroda.

Poslednjih nekoliko godina ta procedura je mnogo smanjena, i to se rešava sada vrlo brzo, par meseci, u saradnji sa MUP-om i sa te strane smo vrlo zadovoljni. Po statističkim podacima do koji smo mi uspeli da dođemo u 2021. godini u Republici Sloveniji izdato je 172 000 boravišnih dozvola državljanima Republike Srbije. Ovde se priča o 50, 70 hiljada naših državljana, po ovom podatku ja sam siguran da u Sloveniji ime više od 150000 naših državljana", kaže Milinko Špica, konzul Republike Srbije u Sloveniji.

Ukoliko vam istekne rok važenja putne isprave ili je morate zameniti, potrebne informacije možete dobiti i na internetu kao i način na koji se u tom slučaju obratiti Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji. 

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво