Читај ми!

Fondacija princeze Katarine realizovalo 240 projekata pomoći srpskom narodu

Navršilo se dve decenije od kako su se kraljevski par prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević doselili iz Londona da stano žive i rade u Kraljevskom dvoru u Beogradu. Simbolično navršilo se i 20 godina aktivnosg rada Fondacije princeze Katarine za pomoć srpskom narodu, ponajviše dece i ugroženih Srba na Kosovu i Metohiji.

„Više od 250 projekata vrednih milione evra realizovano je tokom dvadeset godina od osnivanja Fondacije princeze Katarine u Beogradu. Sve je počelo pre 28 godina, kada je princeza Katarina uručila donaciju za izolacione prostorije, sterilne sobe za hematološke pacijente Univerzitetskoj dečjoj bolnici Tiršova, 1993. godine", saznali smo na Kraljevskom dvoru.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Katarina rođena je u Atini 1943. godine kao Katarina Batis. Završila je studije ekonomije u Dalasu i radila u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji. Bila je poslovna žena, udata za Jeka Endrjusa, sa kojim ima sina Dejvida i kći Elison. Sredinom osamdesetih upoznala je prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i udala se za njega 1985. U tom braku nisu imali dece, ali je hrabro podizala kraljeviće Petra, Aleksandra i Filipa.

„Već dve decenije Fondacija princeze Katarine podržava zdravstveni sistem, socijalnu zaštitu i obrazovanje u Srbiji i Republici Srpskoj. Posebna pažnja usmerena je na podizanje svesti o važnosti prevencije raka dojke. Među raznovrsnom medicinskom opremom, kao što su mamografi, ultrazvučni uređaji ili sekvenceri za testiranje gena za rak, ipak je najvažnija digitalna mobilna mamografska jedinica donirana pre dvanaest godina Kliničkom centru Niš, vredna 700.000 dolara. Tokom ovog perioda, više od 145.000 žena je pregledano zahvaljujući ovoj mobilnoj jedinici", rečeno je na Kraljevskom dvoru povodom svečanog obeležavanja dve decenije humanitarnog rada princeze Katarine.

Fondacija princeze Katarine osnovana je u Beogradu u septembru 2001. godine, kako bi nastavila i proširila tradiciju humanitarnog rada započetu 1993. godine u Londonu, kada je osnovana humanitarna organizacija „Lajflajn". Danas, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. princeze Katarine, „Lajflajn" ima kancelarije u Njujorku, Čikagu, Torontu, Londonu i Atini, koje rade duže od 25 godina. Centar svih aktivnosti u kancelariji Fondacije princeze Katarine u Beogradu. Za ovo vreme ova Fondacija i njen osnivač princeza Katarina donirali su pomoć srpskom narodu vrednu najmanje 20 miliona evra.

U oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, posebna pažnja je posvećena vrtićima, predškolskim ustanovama i školama u Srbiji.

„Samo u poslednje dve i po godine, tokom pandemije kovid-19, realizovani su projekti vredni više miliona evra. Primarni cilj ovih projekata bila je nabavka medicinskog materijala i medicinske opreme u cilju zaštite lekara i medicinskih sestara koji rizikuju svoje živote da bi spasili živote drugih, ali i vozila hitne pomoći i drugih neophodnih aparata potrebnih zdravstvu", saznali smo u Fondaciji.

Pored toga, Fondacija posvećuje posebnu pažnju napretku na polju medicine i zdravstvene zaštite i okuplja najistaknutije domaće i međunarodne stručnjake putem Kraljevskog medicinskog odbora i Kraljevskog odbora medicinskih sestara, kao i Kraljevskog odbora za skrining sluha, koji su osnovani pod pokroviteljstvom princeze Katarina.

Već 11 godina zaredom Fondacija organizuje Konferenciju srpske medicinske dijaspore (SDMC) radi razvoja stručne saradnje i razmene znanja i iskustava iz prakse u svim oblastima medicine, koja u Srbiju dovodi stotine lekara iz celog sveta, da stvaraju i unapređuju profesionalne odnose, ali i prijateljstva.

„Uspeh Fondacije u realizaciji velikog broja značajnih projekata direktna je zasluga princeze Katarine, koja je dugi niz godina posvećena humanitarnom radu i pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija. Zahvaljujući ugledu Njenog Kraljevskog Visočanstva u domaćoj i međunarodnoj javnosti, Fondacija okuplja najistaknutije predstavnike međunarodne zajednice, kao i srpsku dijasporu, sa samo jednim ciljem: da pomogne Srbiji i njenim građanima", saopšteno je u Kraljevskom dvoru.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво