Читај ми!

Američki praznik sa Ršumom

Po prvi put ove godine, deca iz dijaspore provešće petak, dan posle praznika Dan zahvalnosti, sa jednim od najpoznatijih i najomiljenijih srpskih pesnika svih vremena Ljubivojem Ršumovićem, preko platforme Zoom.

Događaj organizuje škola Onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije Sava u Dalasu, u Teksasu. Marija Gluščević Draganić iz škole Sava kaže da je nakon 30 godina u dijaspori uočila da je to pravo i dugotrajno rešenje za očuvanje srpskog jezika u dijaspori.

Naime, deca širom dijaspore (ali i njihovi drugari koji žive u Srbiji) pozvana su na ovu veselu interaktivnu književnu radionicu na Zoom-u! Veliki Ljubivoje Ršumović družiće se sa mališanima i učiniti ovaj praznik nezaboravnim.

Deca koja žele mogu da izrecituju neku Ršumovu pesmu. Takođe, postoji  mogućnost i da roditelji pošalju video snimak deteta kako recituje Ršumovu pesmu koju najviše voli i biće darivani jednom njegovom knjigom. Svi video snimci će biti objavljeni na društvenim mrežama škole Sava. Snimci se šalju na mejl - radionice@savaedu.com .

U školi Sava kažu da se Ršum izuzetno raduje što se druži sa decom iz dijaspore. Škola Sava obezbedila je i poklon knjige za mališane koje deli kao podršku Fondaciji Ršum.

Marija Gluščević Draganić nam javlja da je u Teksasu uz tim saradnika osnovala i Kulturni centar Rastko jer je svesna potrebe i obaveze da se održava, ali i deli naša kultura.

Dodaje da se programu sa Ršumom uz decu raduju i roditelji koji su odrasli uz njegovu poeziju, i da je on veza sa našim precima i potomcima.

U organizaciji programa učestvuju i Milutin Nikolić, osnivač škole Sava, koji je i kreativni direktor ovog projekta, kao i nastavnica srpskog jezika u školi, Sunčica Ćirković.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво