Somborka u "Velikoj jabuci"

Kao zemlja za koju se smatra da ima više svojih građana (ili barem onih poreklom sa ovih prostora) u rasejanju nego u matici, Srbija je iznedrila veliki broj onih koje gde god da baciš oni se dočekaju na noge. Geni su čudo. Znani i neznani ali sa inspirativnim pričama koje druge motivišu. Tijana Ibrahimović je jedna od njih.

Znala je da će uspeti i da je životna bura nosi ka inostranstvu, no nije se uplašila i upravo ovih dana nas je iz Njujorka iskusnim novinarskim stilom izveštavala o dešavanjima u ovom najkosmopolitskijem gradu na svetu. Veliki broj zaraženih koronavirusom zamenile su kolone onih koji ne pristaju da rasizam bude svakodnevnica u kojoj žive i grade svoju budućnost.

Da, reč je o Njujorku i Somborki Tijani Ibrahimović koja svoju sreću, i poslovnu i privatnu, godinama gradi u ovom gradu sa oko 8,5 miliona stanovnika a ako se tu računaju i sva njegova predgrađa, i čitavih 20 miliona.

"Kao tinejdžerka odlučila sam da svoje srednjoškolsko obrazovanje počnem u Budimpešti, u srpsko-mađarskoj školi "Nikola Tesla", i to je bila jedna od mojih najpametnijih odluka" kaže Tijana, dodajući da iz glavnog grada Mađarske čuva drage uspomene, prijateljstva i prve bitne životne lekcije.

"Oduvek sam bila odlučna i samostalna, tako da je ovo bio prvi korak ka svetu koji sam znala da meni više odgovara. Iako im je verovatno bilo teško, moji roditelji su podržali tu moju odluku, što mi je bilo jako važno u tom trenutku. Tada sam počela da potpuno sama vodim računa o sebi, naučila sam da budem odgovorna za svoje odluke, ponašanje pa i trošenje".

Po završetku srednje škole odlazi u Njujork u kome je stekla zvanje Bachelor of Arts (BA) Bruklin koledža na Univerzitetu grada Njujorka.

"U najnaseljeniji grad Amerike sam stigla kao internacionalni student. Prva osoba koja me je prihvatila i ponudila mi kauč za spavanje je bio Dalibor Plavšić iz Sombora i njegova tadašnja žena Džuli. Pažljivo sam slušala njihove savete i vrlo brzo sam se sprijateljila sa studentima i profesorima iz škole. Rekla bih da sam se podjednako povezala sa drugim internacionalnim studentima, lokalnim Njujorčanima, kao i nekim našim ljudima" kaže Tijana.

"Oduvek sam znala da neću živeti u Srbiji, tako da sam proces nostalgije za Srbijom nekako preskočila. Naravno da su mi roditelji nedostajali ali smo se uvek svakodnevno čuli. Samim tim što sam srednju školu završila van rodnog Sombora, nekako sam se već pripremila za veću fizičku tj. geografsku odvojenost".

Nakon te prve američke avanture Tijana se vratila u Srbiju gde je započela svoje prve novinarske korake kao član Informativne redakcije Radio televizije Vojvodine. Ali, veoma brzo uviđa da je njeno interesovanje u oblasti novinarstva na polju zabave, glamura, mode i kulture. I tako odlučuje da se ponovo vrati u Njujork.

Pronalazi svoje mesto pod suncem kao novinar koji nam prenosi priče slavnih iz sveta mode, filma i umetnosti uopšte. Ređaju se zanimljivi intervjui i među najinteresantnijima su oni sa Oskarom de la Rentom, Džoan Rivers, Kelsi Gramar, Beti Midler, Stivenom Spilbergom i mnogima drugima. Pre pet godina osniva Pop Stajl TV, informativni portal koji pokriva modu, kulturu i zabavu a postaje i voditelj i izvršni producent video sadržaja koje plasira na ovom portalu. Poznata je po živahnoj, pametnoj i elegantnoj poruci, čime je veoma brzo zaslužila kredibilitet i poverenje kod svojih gledalaca.

"Poruka mladim ljudima koji bi želeli da naprave uspeh u novinarstvu i pogotovu u "Velikoj jabuci" (naziv po kome je Njujork prepoznatljiv širom sveta), u kojoj je neverovatna konkurencija onih koji su došli da uspeju, je da dobro razmisle šta im je cilj. Zašto uopšte žele da odu u inostranstvo i da se dobro informišu o životu u zemlji u koju planiraju da se presale. Da budu spremni da promene navike i način života na koji su navikli. Situacije su nepredvidive ali se svi nekako snađu. Gde ima volje i upornosti, uvek ima i odličnih rezultata" poručuje Tijana.

Mlada Somborka je u srpskoj zajednici u Njujorku, a i šire, poznata i po svom filantropskom radu. Nakon što je na sam dan pravoslavnog Uskrsa, 1. maja 2016. godine, u požaru izgorela srpska pravoslavna crkva Svetog Save u Njujorku, Tijana je sa još nekoliko naših Srba organizovala donatorsko veče za prikupljanje sredstava za obnovu ove veoma značajne institucije za naš narod na tlu Amerike.

Tijana tesno sarađuje i sa princezom Katarinom Karađorđević koja je patron humanitarne organizacije Lajf Lajn Njujork, čija je misija dostavljanje humanitarne pomoći bolnicama i sirotištima u Srbiji.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво