U Izraelu se svi pridržavaju propisanih mera

Izrael je svoje granice zbog epidemije koronavirusa zatvorio još krajem februara, a početkom marta uveo strožije mere, zatvorivši škole, vrtiće, fakultete, obustavivši kulturna i sportska dešavanja. Goran Mekić, Beograđanin, od 1993. godine živi u kibucu Magen, na jugoistoku Izraela, na prvoj liniji fronta, samo 4,5 km daleko od pojasa Gaze.

"Izrael je, nakon saznanja o širenju virusa, među prvim državama u svetu zatvorio svoje granice. Veoma efikasno je reagovao na sve izazove, stavljajući sve raspoložive resurse u borbi protiv epidemije virusa i to je jedan od razloga što se prema rezultatima istraživanja konzorcijuma Deep Knowlegde Group našao na prvom mestu liste najsigurnijih država za vreme pandemije KOVID-19", prenosi svoje utiske Beograđanin Goran Mekić koji već skoro tri decenije živi i radi u Izraelu.

"Supruga Mejtal i ja, kao i naše četvoro dece", nastavlja Goran, "živimo u kibucu (nekoj vrsti društvene zemljoradničke komune) Magen, koji se nalazi na jugu Izraela, u okviru opštine Eshkol. To je teritorija na kojoj živi oko 15.000 stanovnika, i koja funkcioniše u okviru poljoprivredne regije Negevu. U samom kibucu se od trenutka proglašenja vanrednog stanja svi pridržavaju mera koje je propisalo ministarstvo zdravlja, tako da je od samog početka i moral članova zajednice na visokom nivou. Veoma brzo je zabranjen ulazak u naselje svima koji tu ne žive, a svaki izlazak mora da se prijavi. Moj kibuc se nalazi četiri kilometra od pojasa Gaze, tako da smo mi naviknuti na ovakve i slične vrste vanrednih stanja usled čestih raketiranja sa te teritorije.

Moram da priznam da je lakše da se pojedinac pridržava svih instrukcija u ovakvoj vrsti zajednice nego u gradovima, tako da su svi koji rade poslove važne za zajednicu nastavili da idu na posao, uz socijalno distanciranje, dezinfekciju i obavezne maske i rukavice. Kao direktor preduzeća koje se bavi poljoprivrednom mehanizacijom, ostao sam kod kuće sa dvoje mlađe dece - Daniel, koja ima 13 i Ofirom starim osam godina. Po potrebi i pozivu odlazim na posao, dok su moja punoletna deca, Mia (23) i Dejan (19) u svojim stanovima u kibucu i svi se pridržavaju propisanih mera".

Svakodnevni život je organizovan na volonterskoj bazi, tako da oni koji mogu pomažu drugima oko čuvanja dece i brige oko starijih osoba. Poljoprivrednici su nastavili bez problema da obrađuju zemlju, a mnoge uslužne delatnosti i funkcioneri u kibucu su nastavili sa radom uz striktno poštovanje socijalnog distanciranja. U restoranu se sprema hrana za članove zajednice koja se u paketima nosi kućama, a radi i lokalna prodavnica iz koje se roba može naručiti putem interneta.

"Prema mojoj proceni, u Izraelu živi oko hiljadu pripadnika srpskog naroda, i kao neko ko već više decenija živi ovde, mogu reći da poznajem veliki broj naših ljudi, pre svega onih koji su u Izrael došli posle ratnih 90-tih godina prošlog veka.

Sandra Janićijević iz Novog Sada i ja redovno organizujemo okupljanje naših zemljaka na Pasuljijadi, druženja i humanitarne akcije pomoći ljudima u domovini, prvenstveno onima na Kosovu i Metohiji.

Prošlog septembra smo zajedno sa Srđanom Zlatanovićem organizovali fudbalski turnir "Široko srce" na kome su pored našeg tima Grobari Izrael i drugih naših sunarodnika, učestvovali i navijači Zenita iz Sankt Peterburga, Makabija iz Tel Aviva, kao i mnogi Izrealci i Jevreji koji nemaju direktne veze sa Srbijom.

Sva prikupljena sredstva donirali smo za obnovu OŠ "Miladin Popović" u Bostanima, opština Novo Brdo i OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči. Ukoliko to bude bilo moguće, ovaj humanitarni fudbalski turnir ćemo ponovo organizovati za Vidovdan ove godine", rekao je na kraju ovog razgovora Goran Mekić.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се