Ivana Žigon i Kosovski božuri na Svetosavskoj akademiji u Inzbruku

U nedelju, 26. januara, dan uoči Savindana, u Inzbruku je održana prva Svetosavska akademija, na kojoj su specijalni gosti bili Ivana Žigon i Kosovski božuri.

Svetosavsku akademiju pod naslovom "Uskliknimo s ljubavlju..." priredila je Srpska pravoslavna crkvena opština Inzbruk uz podršku Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) i Kola srpskih sestara, uz učešće jednog dela klubova iz Tirola i veroučitelja i roditelja sa svojom decom.

Nakon Svete Liturgije u novoj crkvi, koja je dobijena kao poklon od monaškog reda Redemptorista, grada Inzbruka i pokrajine Tirol 2019. godine, veliki deo prisutnih parohijana uputio se ka sali "Jegerhajm", koja je bila premala da primi sve goste, gde je sve pripremljeno za svetosavsku svečanost i ručak.

Otac Aleksandar je na samom početku Akademiju blagoslovio molitvom, te je na bini sa svim učesnicima programa prerezao slavski kolač. Posle toga je Vladimir Vlajić, jedan od osnivača humanitarne organizacije SPOJI, u ulozi voditelja programa predstavio redosled i ispričao nekoliko reči o značaju Krsne slave i Svetog Save za srpski narod.

Program je započet monologom o Svetom Savi u izvođenju Pavla Stanića, studenta teologije na Univerzitetu u Beogradu, koji je inače parohijanin inzbruški.

Glavni deo ovogodišnje Svetosavske akademije predstavljao je nastup Ivane Žigon i Kosovskih božura, koji su izveli nekoliko pesama o Svetom Savi, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori. Na gostovanje Kosovskih božura se dugo čekalo, pa je naš narod u Inzbruku i Tirolu bio veoma srećan što prisustvuje nastupu Ivane Žigon i Kosovskih božura, u sastavu: Ivana Žigon, Ivana Stević iz Gračanice, Mirjana Barać iz Prištine, Maja Radić iz Orahovca, kao i Predrag Radisavljević iz Peći, svetski prvak na harmonici u Šangaju 2011. godine. 

Svi gosti su sa velikom pažnjom, u tišini, pratili svaku reč i pokret izvođača na bini. Najveće priznanje Ivani Žigon i Kosovskim božurima su bile iskrene suze kako ženske tako i muške publike, jer su joj preneli emociju i doprli do srca svih prisutnih. Završili su pesmom "Dogodine na Kosovu" i pozivom da svi zainteresovani sa Kosovskim božurima i organizacijom SPOJI, već ove godine krenu na Kosovo i Metohiju u sklopu humanitarne akcije, koju će SPOJI uz Božiju pomoć na leto sprovesti u delo kao i svake godine do sada.

Nastavak programa su označili nastupi folklornih grupa KUD-a "Đurđevdan", KUD-a "Ostrog" i KSUD-a "Bratstvo" iz Inzbruka i SPKUD-a "Vuk Karadžić" iz Švaca, koju su svima predstavili šopske igre, igre iz Crne Trave, Leskovca, okoline Boljevca, kao i iz vlaškog kraja.

Posebnu tačku je izvela Teodora Živković iz Beograda, gošća KUD-a "Đurđevdan", koja je otpevala pesmu "Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada" što je publika takođe sjajno prihvatila, a imala je i srdačnu podršku od Kosovskih božura, koji su u tom trenutku već bili među publikom.

Pored vrlo lepog i nesvakidašnjeg kulturno-umetničkog programa svim gostima je priređen vrlo ukusan ručak za koji su se potrudili predstavnici KUD-a "Ostrog", kao i ženski deo okupljen oko Kola srpskih sestara i SPOJI-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво