Crkvena slava u Cirihu

Minulog vikenda, na praznik Uspenija Presvete Bogorodice, istoimena crkvena opština u Cirihu proslavila je svoju godišnju slavu.

Svečanom događaju prisustvovao je veliki broj vernika, ali i švajcarskih gostiju, čiji odziv predstavlja rezultat dobrih međusobnih odnosa sveštenika ove pravoslavne crkve sa švajcarskim vlastima u kantonu Cirih, javlja za Program za dijasporu RTS-a Dragana Vlaisavljević.

Kako tradicija nalaže, prvo je održana svečana liturgija koju su služili domaćini hrama protojerej dr Miroslav Simijonović, jerej Branimir Petković, đakon Brane Sarić i jerej Simeun Prodanović iz Ciriha i gosti, protojerej Stanko Marković iz Berna i monah otac Aron iz manastira Studenica.

Ovogodišnji kumovi crkvene slave bili su sveštenici i starešine hrama Uspenija Presvete Bogorodice, otac Miroslav i otac Branimir.

„Hvala svima što ste došli i uveličali ovo naše slavlje. Neka nas sve sveta Bogorodica čuva i štiti. Želeo bih da pozdravim i gospodina dr Petera Vitvera, velikog prijatelja ove naše pravoslavne crkve, koji se kao predstavnik švajcarskih vlasti u kantonu Cirih voma zalaže za ostvarenje naših prava. Hvala mu na tome", rekao je otac Miroslav.

Potom se prisutnima obratio dr Peter Vitver.

„Čestitam svim vernicima ovaj veliki praznik koji smo i mi nedavno proslavili po gregorijanskom kalendaru. Moram da priznam da se svaki put u ovoj crkvi osećam kao kod kuće. Divim se atmosferi koja vlada u ovom hramu. Svaki put imam priliku da vidim neku novu ikonu, kao i da slušam predivno pojanje Bogorodičinog hora. Ovo je kao mali komad neba na zemlji, gde su ljudi veliki i njihova molitva je lepa", rekao je Vitver.

Gost iz Srbije, otac Aron iz Studenice je čestitao praznik prisutnim vernicima i domaćinima hrama i istakao da je veoma radostan što se nakon četiri godine ponovo vratio u ovaj hram.

„Hvala vam svima što nam pomažete i što dolazite u našu svetinju. Drago mi je što se u narodu vraća svest o Bogu i crkvi i što se Studenica sada više posećuje. Studenica je majka naših crkava i manastira, ona je sagrađena da bude porodična grobnica dinastije Nemanjića", rekao je otac Aron.

Jerej Branimir Petković je u ime crkve pozdravio i vicekonzula mr Predraga Mandića i istakao veoma dobru saradnju crkve i Generalnog konzulata RS u Cirihu.

Nakon toga, gosti i domaćini su se preselili u crkvenu salu za svečanosti, gde su domaćini organizovali prigodan program. Na samom početku očitan je Oče naš i blagoslovena hrana i piće. Slavlje je nastavljeno uz bogatu posnu trpezu i pevanje srpskih i duhovnih pesama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво