Читај ми!

Nova srpska crkva na jugozapadu Floride

Da se Srbi u današnje vreme naseljavaju u delovima Sjedinjenih Država i tamo gde ih ranije nije bilo puno, pokazuje stanje na Floridi. Za samo dvadesetak godina sazidano je šest novih srpskih pravoslavnih crkava na Floridi, a ove godine je tamo osnovana i najnovija, sedma parohija.

Srpska pravoslavna crkva Sretenje Gospodnje u gradu Nejpls na jugozapadu Floride, najjužnije u SAD sa jugozapadne strane zemlje. Uz crkvu u Majamiju, koja je na jugoistočnoj strani Floride, ovo je trenutno misionarska parohija, a zvanično je osnovana 15. januara 2023. godine i najnovija je srpska crkva u Americi.

Za sada se nedeljom iznajmljuje prostor u mesnoj zajednici u severnom delu Nejplsa, ali postoje čvrsti planovi da se sazida nova crkva od temelja ili kupi postojeće zdanje i preuredi u srpsku crkvu.

Jedan od razloga da se sazida crkva je sve veći broj Srba u ovom gradu i okolini. Službe drži protojerej Milan Jovanović koji je sveštenik već dugi niz godina, a rodom je iz Kraljeva.

"Blagoslovom našeg episkopa istočnoameričkog Irineja mi smo najmlađi od crkvenoškolskih opština na ovim prostorima. Počeli smo prvu službu 2022. u novembru i onda smo zvanično osnovani sa našim episkopom koji je ovde bio na osnivačkoj skupštini u januaru, a tada smo dobili i ime crkve, dakle Sretenje Gospodnje, a to je veliki srpski praznik...ima puno simbolike i za Srbiju i za nas ovde, u najjužnijem delu Amerike", kaže otac Milan.

Jedan od većih narodnih običaja zakazan je za 3. decembar, kada će služiti istočnoamerički vladika Irinej. Biće poslužen ručak na prvoj slavi Kola srpskih sestara u ovom američkom gradu.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара