Sportska dvorana u Sokolovcu nosi ime Miodraga Belodedića

Čuveni fudbaler srpskog porekla iz Rumunije, Miodrag Belodedić jednom prilikom je rekao: "Kad god sam razmišljao o svojoj karijeri, uvek sam to doživljavao kao sudbinu, jer sam odrastao kao navijač oba kluba. Dve zvezde, zar ne? 'Steaua' na rumunskom takođe znači zvezda". Ni jedna od tih "zvezda" nije zaboravila njegove sjajne bravure na fudbalskim terenima, njegovu ljudsku veličinu...pre svega nije ga zaboravio narod. Ovih dana u rumunskom Sokolovcu, rodnom mestu Miodraga Belodedića otvorena je sportska dvorana koja nosi njegovo ime.

U rumunskom selu Sokolovac na obali Dunava, 5. oktobar će biti zapamćen, a centralni lik manifestacije bio je dvostruki šampion u fudbalu, nezamenljivi sin dunavske klisure, fudbaler Miodrag Belodedić.

Bio je to trenutak priznanja zasluga za velikog rumunskog sportistu srpske nacionalnosti, koji nas je svuda časno predstvljao i koji ni na trenutak nije zaboravio svoje srpsko poreklo i svoje rosno selo Sokolovac, koje je opisao samo pohvalnim rečima.

"Sretan sam što su se setili da mi pruže priliku, jer imam sportsku salu, to je za mene velika stvar. Ja sam i počasni građanin mog sela", kaže poznati fudbaler.

Kao što je poznato, Belodedić je bio jedan od najelegantnijih igrača koji su nosili interkontinentalnu krunu, aono što su postigli predstavnici i administrativni aparat opštine Sokol je zaista veliko priznanje za Miodraga, koje ga je oduševilo i ujedno raznežilo. Kako nam je sam igrač rekao, jer sam naziv Sportska sala Miodrag Belodedić Sokolovac, odaje odista čast legendarnom igraču.

Belodedić, poznatiji kao Belo, skromni kolos rumunskog fudbala, se ovde u svom selu kraj Dunava oseća kao kod kuće. Pamtiće se učinak na terenu ovog srpsko-rumunskog igrača koji je, bez premca, bio jedan od najboljih igrača svih 120 minuta i to u oba finala Kupa šampiona koje je odigrao prvo u dresu Steauea u Bukureštu 1986. godine protiv Barselone, i u dresu Crvene Zvezde 1991. godine protiv Olimpika iz Marseja.

Ovo sportsko zdanje je trenutno najlpeša multufunkcionalna sportska hala u dunavskoj klisuri i ima savremene uslove za igru za nekoliko sportskih disciplina, sa modernom podlogom za igru, svlačionicama, tuševima i tribinama na kojima više od 120 ljudi može da gleda utakmice na sedištima.

Izgradnja sportske sale, čiji je korisnik opština Sokol, je tehnički primljena 30. avgusta, a finansirana je iz budžeta centralnog investicionog fonda u vrednosti od milion evra.

Lokalna samouprava je po rečima predstavnika opštine imala svoj deo sufinansiranja iz lokalnog budžeta i to za izgradnju infrastrukture, vode, kanalizacije, trofazne struje i slično.

Samom otvaranju sale učestvovali su mnogi zvaničnici iz Srbije i Rumunije, zatim predsednik Saveza Srba u Rumuniji i poslanik u parlamentu Rumunije Ognjen Krstić, sportski radnici, predstavnici Crvene Zvezde i Steue, a svečanu vrpcu su presekli Miodrag Belodedić, predsednica opštine Sokol Olgica Gica, prefekt županije Karaš Severin Dragomir Juan i ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара