Читај ми!

Ljuba Manasijević - tri decnije stvaralaštva

Jedan od najpoznatijih pojaca srpske duhovne pravoslavne muzike - Ljubomir Manasijević slavi 3 decenije rada.

Pojac pravoslavnih duhovnih pesama Ljubomir Ljuba Manasijević je od 1990. godine, počev od ce de-a Vostani Serbie do danas, objavio 6 ce de-a i dve knjige, a posle dve godine, zbog kovida, upravo ove godine slavi 3 decenije stvaralaštva.

Nešto Vas vuče Kosovu i Metohiji?

"Jeste, moja prva pesma se zvala Nebo je visoko Srbijo i bila prihvaćena od tima koji je radio tu izložbu Kosovo - prvi prag Srbije Milić od Mačve i ja sam je otvorio tom pesmom. Potom smo čekali Vidovdan, 27. na 28, bdeli smo, i prosto smo se preneli u srednji vek...Gračanica je bila ispunjena svetom koji je došao, sveće su bile upaljene, na hiljade njih, tako da ja taj doživljaj nosim i to sam pretočio u pesmu Sa Kosova zora sviće Gračanica sva u sjaju i tako je nastala pesma Oj Kosovo, Kosovo", kaže poznati pojac.

Za svoje muzičko duhovno stvaralaštvo Ljuba Manasijević je više puta nagrađivan, a zanimljivo je da su njegove knjige i kompakt diskovi osvećeni Nemanjićima.

"Ce de pod nazivom Iznad istoka i zapada je nastala 1997. godine, a knjiga 2000. godine i posvećeni su Nemanjićima i srednjem veku. U njoj se nalazi 11 tema, muzičkih i istorijskih, počevši od Hilandara, sa pesmom koja nosi simboličan naziv Iznad istoka i zapada, što je jedna misija vladike Nikolaja, pa se nastavlja preko Svetog Save, kralja Uroša i Jelene Anžujske, cara Dušana sve do vojvode Prijezde...jedan istorijski tok", kaže Manasijević.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво