Читај ми!

Sve dimenzije Tesline ličnosti u knjizi "Nikola Tesla duhovni lik"

Tek objavljena, spektakularna monografija "Nikola Tesla duhovni lik" još uvek nije imala promociju, ali se uveliko radi na njenoj distribuciji u inostranstvo, tako da će uskoro biti dostupna i Srbima u svetu. Autor knjige, sveštenik prezviter dr Oliver Subotić, govori za "Magazin Srbija na vezi".

 Koja je poruka Vašeg dela i šta ona treba da razjasni čitaocu?

"Ideja prilikom pisanja ove knjige bila je da se što je moguće realnije osvetli lik Nikole Tesle, ne njegov naučni doprinos koji je itekako dobro poznat, već Tesla kao ličnost, u što je više moguće dimenzija. Ono što je ideja je da se na osnovu podataka i dokumenata koji su autentični, dostupni, proverljivi, njegovi aspekti ličnosti, pre svega religijski, filozofski pogledi, životna etika, stavovi o društvu, patriotizam, mirotvorstvo itd, razjasne i što detaljnije opišu. Ideja knjige je, dakle, bila da se uradi sistematizacija sve te građe, da se obuhvati ono što do sada nije bilo obuhvaćeno ili nije bilo dovoljno istraženo i da se da doprinos na ovom polju.

Sama knjiga se sastoji iz dva dela. Prvi je istorijskog karaktera, a drugi deo knjige je sintetičkog karaktera, neka vrsta paradigme na osnovu tih podataka koje smo proučili i predstavlja poruku čitaocu, a to je da na osnovu života Nikole Tesle možemo mnogo toga da primenimo u našem društvu i da poboljšamo, ne samo naš život, već i odnos prema svetu koji nas okružuje", kaže sveštenik prezviter dr Oliver Subotić.

 Čini mi se da ste bili veoma oprezni kada je reč o verodostojnosti izvora koji su Vam pomogli da studiozno radite?

"Mi danas imamo veliki problem što je u opticaju ogroman broj falsifikata kada je Tesla u pitanju. Postoji veliki broj izmišljenih intervjua, čak postoje i falsifikovane fotografije i jedan deo knjige sam posvetio toj problematici i trudio se da svoje istraživanje zasnujem na dokumentima koji nisu sporni. Koristio sam pre svega arhivu Muzeja Nikole Tesle, a Muzej je i suizdavač, recenzent knjige je dr Branimir Jovanović, jedan od najvećih poznavalaca lika i dela Nikole Tesle na svetu, a na kraju sam naveo sve izvore koje sam koristio."

 Ovo je prilika da saznamo kada će knjiga biti dostupna našim sunarodnicima u svetu?

"Ona će već u narednih mesec dana biti dostupna čitaocima u Srbiji. Računam da će i u Americi i Australiji u narednih nekoliko meseci makar jedan deo tiraža biti dostupan. Trenutno se radi prevod knjige na engleski jezik. Prema dostadašnjoj dinamici očekujemo da će prevod biti gotov do kraja godine, tako da će naredne godine biti dostupna u "zapadnoj" dijaspori", kaže otac Subotić.

Od strane Naučne tesline fondacije iz Filadelfije otac Subotić dobitnik je Tesline medalje, a za poseban odnos prema afirmisanju lika i dela Nikole Tesle i počasne skulpture koja nosi simboličan naziv "U slozi je spas".

"Mnogo je podela u našem narodu. Mislim da bi po primeru prevazilaženja problema koji su Tesla i Pupin pokazali na primeru njihovog neslaganja, po pružanju ruke jedan drugome, kako su to učinili njih dvojica, mislim da bi srpski narod trebalo da isto učini, kakve god da su podele prethodno u njemu bile. Ne smemo sebi dozvoliti da ne učimo iz istorijskih grešaka. Zaista smatram da je svenarodno pokajanje i pomirenje put ka preobražaju našeg naroda, a kao što sam u knjizi naveo, na samom njenom kraju, Tesla i Pupin nam na jedan upečatljiv način pokazuju kako je to moguće učiniti u praksi", kaže za RTS sveštenik prezviter dr Oliver Subotić.

Sa ocem Subotićem razgovarala je Mirjana Raičević Tasić. 

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару