Читај ми!

Školska slava obeležena u Bazelu

Đaci tri grupe iz Bazela učiteljice Andrijane Adamović obeležili su tradicionalno školsku slavu Svetog Savu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bazelu.

Dopunska nastava na srpskom jeziku u organizaciji Ministrastva prosvete Republike Srbije tradiocionalno organizuje proslavu školske slave zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pa je tako bilo i ove godine.

Posle dve godine koje su provedene u pandemiji i sa organičenim brojem ljudi na većim okupljanjima, konačno je mogao da se proslavi, onako kako i dolikuje, ovaj praznik važan i za srpsku školu i za crkvu.

Vikend pre Savindana uvek je rezervisan za zajedničku proslavu u crkvi. Tako je i ovog puta 22. januara obeležen praznik u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bazelu. Otac Milutin Nikolić uvek izlazi u susret i zajedno sa učiteljicama Dopunske nastave na srpskom jeziku organizuje Svetosavsku priredbu.

Posle liturgije, učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku, kao i prisutna deca, otpevali su zajedno Himnu Svetom Savi, recitovali pesmice o životu i značaju najvažnijeg srpskog sveca i prosvetitelja i čitali delove iz knjige „Bukvar ponašanja u crvi" Dušanke Bojičić. Na taj način spojili su ono što rade na nastavi na srpskom jeziku i osnovne pojmove vezane za našu pravoslavnu tradiciju koju nam je utemeljio upravo Sveti Sava. Na kraju su otpevali pesmu „Mileševski anđeli". Voditeljke programa bile su Sara Gajić i Sara Pavlović.

Atmosfera je bila svečana i vesela. Deca se uvek raduju ovom prazniku jer ih u crkvi čekaju paketići sa slatkišima kojima ih daruje otac Milutin i Srpska pravoslavna crkva. Druženje je nastavljeno u crkvi uz slavsko posluženje. Svi su uživali u priči i u prijatnoj atmosferi ostalo se još dugo.

недеља, 02. април 2023.
16° C

Коментари

Nazivi epizoda
"Женски рај“, 5 сезона на РТС 2
Transrodno - veliko ili malo dete
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Priroda
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине