Читај ми!

Čikago: Festival srpskog filma, pobednik "Strahinja Banović"

Deveti Festival srpskog filma u Čikagu završen je sinoć dodelom nagrada, a za najbolji film među 13 ostvarenja reditelja iz Srbije i srpskih stvaralaca iz rasejanja, koliko ih je prikazano od 2. do 4. decembra, proglašen je "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića.

Magiju pokretnih slika ljubitelji sedme umetnosti mogli su da osete pored pobedničkog gledajući i filmove Nije loše biti čovek Dušana Kovačevića - dobitnika nagrade za najbolji scenario, Sveta Petka krst u pustinji čija je glavna glumica Milena Predić osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu, Gejm, Sedam hiljada duša, Heroji radničke klase i Leto kada sam naučila da letim.

Po dve nagrade na tom najvažnijem kulturnom događaju u srpskoj zajednici u Čikagu i okolini, ali i u celoj Americi osvojili su filmovi Gejm, Sedam hiljada duša i Sladoled.

Branislavu Trifunoviću pripala je nagrada za najbolju mušku ulogu, a Ani Lazarević za najbolju režiju za film Gejm.

Sedam hiljada duša nagrađen je za očuvanje srpske baštine i kulture i najbolji je film dijaspore.

U kategoriji kratki film za najbolji proglašen je Sladoled Stiva (Svetozara) Sprema, dok je Igor Obradović dobio festivalsku nagradu za najbolju ulogu u kratkom filmu.

Među kratkometažnim filmovima, koji od prošle godine festivalu daju posebnu, novu dimenziju, prikazani su i Lens Šijan, 9-5 i Svi ćemo umreti sami.

Program su obogatila i dva dokumentarna filma Tragovima Đure Jakšića, reditelja Miodraga Jakšića, koji je sinoć dobio nagradu Festivala i To je Toma, Vladimira Ristića.

Glavna glumica filma Leto kada sam naučila da letim, mlada Klara Hrvanović dobila nagradu za specijalne zasluge.

Filmovi su bili titlovani na engleski, što je bio dodatni razlog da Festival privuče i veliku pažnju ne samo srpske publike.

Nagrade dobitnicima uručio je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, a glavnu nagradu za najbolji film primio je Ibrahim Koma, francuski glumac - glavni junak filma Strahinja Banović koji je bio gost festivala.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво