Читај ми!

Upoznajemo Srbiju kroz saradnju sa Prirodno - matematičkim fakultetom iz Niša

Od 12. do 15. oktobra, u pokrajini Hesen uspešno je realizovan nastavak projekta "Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika“ koji se sprovodi u okviru saradnje Prirodno – matematičkog fakulteta iz Niša, Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu, a koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, projekat „Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika" započeo je na incijativu Generalnog konzuzlata RS u Frankfurtu na Majni, u proleće 2021. godine u vreme kada se zbog pandemije realizovala nastava na daljinu.

Za učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, ali i za njihove roditelje organizovani su posebni virtuelni časovi putem aplikacije „Zum" platforme. Učenici su imali priliku da od mladih srpskih naučnika čuju razne zanimljive informacije o Srbiji.

Sredinom oktobra 2022. godine ukazala se prilika da profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Niš, posete Frankfurt na Majni i lično se sretnu sa učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku. U više gradova u Hesenu (Frankfurt, Visbaden, Ofenbah, Darmštadt i Rodgau) profesori su učenicima održali niz predavanja i obogatili nastavnu ponudu.

Učenici su sada imali priliku da upoznaju predavače: dr Niko Radulović, dr Zorica Stojanović-Radić, dr Milan Zlatanović, dr Bojan Zlatković, dr Dragan M. Đorđević, dr Ivan Palić i dr Nenad Krstić koji je i idejni tvorac ovog projekta. U saradnji sa nastavnicima Nastave na srpskom jeziku u inostranstvu Sonjom Zrnić, Tatjanom Milanović, Bojanom Rakonjac i Tatjanom Milanović i koordinatorkom vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu Biljanom Bukinac, profesori su održali interesantna naučno-popularna predavanja i odgovorili na brojna pitanja zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima.

Predavanja „Srbija-zmelja ruda u minerala", „Biljni svet šuma Srbije", „Zeleno blago Srbije", „Šta to lepo miriše" i „Kamen, papir makaze" bila su prilagođena mogućnostima i interesovanjima učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

U subotu, 15. oktobra, u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu, nakon dva odlična predavanja, roditelji učenika su razgovarali sa profesorima i dekanom o mogućnostima studiranja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Aktivnosti projekta biće nastavljene u drugom polugodištu ove školske godine.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво