Читај ми!

Patrijarhu Porfiriju uručen Orden Nikole Tesle

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, koja godinama čuva uspomenu na lik i delo velikog naučnika, uručila je patrijarhu Porfiriju nagradu "Orden Nikole Tesle" u Srpskoj Patrijaršiji.

Patrijarh je iskazao zadovoljstvo što su mu Srbi koji žive daleko od matice u Americi uručili nagradu, kao i zbog toga što Orden nosi lik Nikole Tesle.

"Trebalo bi da Tesla bude inspiracija, pokretač i primer za sve koji su istoga roda i vere kao on, ali i za čitav svet", kazao je Porfirije.

Naveo je da je tokom ove godine nekoliko puta posetio Smiljan, rodno mesto srpskog naučnika, kao i Medak, mesto gde je Teslin otac vršio službu sveštenika.

Porfirije je istakao i da se ne može pobiti činjenica da je Tesla bio veliki naučnik i dobrotvor čovečanstva, ali da je jednako važno ukazati da je pravoslavni hrišćanin.

Moramo da osećamo odgovornost da čuvamo koliko možemo autentični Teslin lik, da probamo da ispravimo neku istorijsku nepravdu, a to je da Teslini zemni ostaci budu pohranjeni na dostojanstveno mesto, a ne da budu deo Muzeja, poručio je Porfirije.

Predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar naveo je da mu je veliki zadovoljstvo što ima priliku da uruči patrijarhu Orden Nikole Tesle.

субота, 01. април 2023.
11° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно