Читај ми!

Završna svečanost srpske dopunske škole u okrugu Karlsrue

Povodom završetka školske godine srpska dopunska škola u okrugu Karlsrue u Nemačkoj , u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, održala je u subotu, 16. jula od 12 časova malu svečanost u srpskoj pravoslavnoj crkvi „Sveta Petka“. Učestvovalo je preko 70 učenika iz svih grupa nastavnice Slavice Stupar: Gagenau, Bruhzal, Pforchajm, Raštat, Baden-Baden, Karlsrue.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić i protojerej Slobodan Drakulić. Prvo se obratila nastavnica Slavica Stupar izražavajući svoje zadovoljstvo i zahvalnost zbog prisustva velikog broja dece, roditelja i gostiju. Slavica Stupar rekla  je da su deca upravo naša snaga koja nas vodi napred.

Potom je reč dala protojereju-stavroforu Aleksandaru Škoriću koji je pozdravio prisutne i održao prigodan govor. Zahvalio se roditeljima na trudu i želji da decu dovode u srpsku školu. Rekao je da je to veoma bitno, jer deca neće sama moći da nauče da čitaju i pišu ćirilicu, da nauče srpsku istoriju, kulturu, tradiciju i veru. Možda je od svega najbitnije da se druže, rekao je Aleksandar Škorić.

Učenici su sa svojom nastavnicom izveli kratak program, a potom je usledila dodela knjižica i knjiga koje je obezbedio protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić, zatim dodela knjiga učenicima koji su se takmičili u recitovanju, zahvalnica predškolcima i fotografisanje.

Ove godine je dvadeset učenika završilo srpsku dopunsku školu od sto tridest i pet koliko je pohađalo nastavu u sedam nastavnih grupa nastavnice Slavice Stupar. Ona je pročitala poruku završnoj generaciji.

PORUKA ZAVRŠNOJ GENERACIJI (2021/2022.) SRPSKE DOPUNSKE ŠKOLE
„NE ČEKAJTE DA SVET BUDE SAVRŠEN - VI GA UČINITE SAVRŠENIM. KORAČAJTE ŽIVOTNIM STAZAMA POLAKO, ALI SIGURNO DO ŽELjENIH VISINA.
BUDITE POZITIVNI, MISLITE DOBRO, ČINITE DOBRA DELA I NIŠTA DRUGO VAS NEĆE SAČEKATI OSIM DOBROG.
SANjAJTE I ŽIVITE VAŠE SNOVE. ČUDA NISU OBJAŠNjIVA, ALI SE DEŠAVAJU ONIMA KOJI U NjIH ČVRSTO VERUJU.
BUDE I NEVOLjA, ALI PROĐU. NE DAJTE DA VAS ZAUSTAVE! ŽIVITE ŽIVOT PUNIM PLUĆIMA! ON JE VAŠ I JEDAN JEDINI.
VERUJEM U VAS! VAŠA UČITELjICA, SLAVICA STUPAR"

Nakon svečanosti nastavnica je pozvala roditelje i goste na druženje u salu crkve i na posluženje, a koje su donele vredne mame. Poželela je deci i roditeljima lep odmor uz nadu da se u zdravlju ponovo sastanu u septembru. A novo druženje su već zakazali za poslednju subotu septembra iduće školske godine!

Razgovor, smeh, dečja graja i igra ispunili su salu i dvorište crkve. Roditelji su u razgovoru sa nastavnicom izkazali svoju zahvalnost na predanom radu i trudu. Nekoliko učenika završnog razreda su rekli da će i dalje dolaziti u školu kada im vreme to dozvoli.
„Srećna i zadovoljna lica svih prisutnih je kruna ove školske godine" rekla je na kraju nastavnica.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво