Читај ми!

Srpski đaci iz Mostara obišli znamenitosti Srbije

Učenici Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture iz Mostara boravili su u Srbiji od 1. do 5. jula gde su obišli znamenitosti Beograda, manastire Žiču i Studenicu, Mokru Goru, Zlatibor, kompleks Šumarice u Kragujevcu.

Petodnevnu ekskurziju za 50 đaka uzrasta od 6. do 9. razreda osnovne škole i njihovih 6 nastavnika obezbedila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Ekskurzija je organizovana kao edukativno putovanje, na kojem su pored druženja, deca učila o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda.

Prvog dana svog putešestvija deca su boravila na Mokroj Gori i Mećavniku, a potom ih je sveštenstvo i monaštvo Žičke eparhije dočekalo u manistirima Studenica i Žiča i upoznalo ih s istorijom, arhitekturom i značajem ovih manastira za srpsku crkvu i državu.

Deca su posetila i kompleks Šumarice, spomen-park „Kragujevački oktobar", koji je podignut u znak sećanja na žrtve Kragujevačkog masakra koji je 1941. godine počinio nemački okupator.

U Beogradu je Prosvjetina šlola obišla centar Beograda, Narodni muzej, deca su prošetala Knez Mihailovom ulicom, Kalemegdanom, bila u Zoološkom vrtu, na Avali i stadionima Partizana i Zvezde. Takođe, obišli su Hram Svetog Save i prisustvovali liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije i posetili Dvorski kompleks kraljevske porodice Karađorđević.

Učenici su se upoznali sa zaostavštinom našeg velikog naučnika posetom Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, u kome se čuvaju Teslini izumi, medalje, alati i dokumenta, kao i lični predmeti iz njegovog života. Videli su Tesline pumpe i brzinomere, merne alate i mašinski pribor koji je koristio. Pogledali su kratki film, a i demonstraciju nekih od patenata našeg velikog naučnika. 

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара