Читај ми!

"Leto u zavičaju" - Tršić 2022.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je ove godine po prvi put organizovalo boravak u domovini za decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Manifestacija pod nazivom "Leto u zavičaju" održava se u Naučno-obrazovnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću.

Pripreljen je edukativni program koji je usmeren na srpski jezik, kulturu i tradiciju. Tokom leta, u tri termina planiran je boravak 217 učenika iz dijaspore, a koji su đaci Dopunske škole na srpskom jeziku u inostranstvu u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Sa učenicima će tokom leta boraviti 17 nastavnika koji će biti podrška stručnom timu koji realizuje program.

U petak 14. jula 2022. godine prva grupa učenika iz SR Nemačke, Švajcarske, Francuske i Grčke završila je boravak u Tršiću uz priredbu koja je upriličena za roditelje, bake, deke, rođake i prijatelje koji su uz puno emocija i aplauza pratili program i uživali u prezentaciji onog što su deca naučila tokom sedmodenevnog boravka u ovom centru. U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učesnicima se obratila Sanja Dulać, a u ime Naučno-obrazovnog centra „Vuk Karadžić" Aleksandra Purić, direktor i koje su učenicima uručile zahvalnice za učešće.

Boravak u Naučno-obrazovnom centru „Vuk Karadžić" u Tršiću bio je besplatan, a program je fininasiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. Planirano je da manifestacija „Leto u zavičaju" postane stalna programska komponenta za naše učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pa je već najavljen boravak učenika za leto 2023. godine. Program manifestacije „Leto u zavičaju" osmisila je prof. dr Marina Janjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu. Učenici su kroz radioničarski rad imali priliku da unaprede i ojačaju svoje jezičke i komunikativne veštine u kontektsu nacionalne kulture, a kroz govorne i igrovne aktivnosti u oblasti kulture i tradicije steknu nova i prošire stara znanja o svojoj domovini.

U okviru boravka organizuju se posete manistiru Tronoša i Banji Koviljači gde učenici imaju priliku da upoznaju znamenitosti ovog dela Srbije.

Biljana Bukinac, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu organizuje rad na srpskom jeziku u deset država, posetila je učesnike manifestacije:

„Pored edukativnog značaja što je osnovni cilj programa, ovakvi susreti dece iz različitog govornoj u kulturološkog područja veoma su važni za razvoj njihovih socijanih kompentencija, doprinose boljem razumevanju i uvažavanju različitosti i podizanju svesti o nacionalnom indentitetu. Stičanje novog iskustva, razmena iskustva sa drugarima iz drugih država, ali i prilika da jedni od drugih uče, je nešto što će deci koja učestvuju o ovom programu, ostati kao nezaboravna uspomena za ceo život. U okviru planiranih aktivnosti učenici imaju mogućnost da afirmišu svoja znanja, veštine i promovišu svoje talente, što značajno doprinosi jačanju samopuzdanja, kao važnog segmenta u razvoju ličnosti. Najjači utisak koji nosim iz posete u Tršiću je taj, da su deca iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i Grčke komunicirala na srpskom jeziku. Bez obzira gde naša deca odrastaju, ono što ih spaja je srpski jezik. To je zapravo ono što povezuje sve naše ljude širom sveta i ono što je svima zajedničko bez obzira gde žive. Zato je od ogromnog značaja da naša deca razvijaju i negiju srpski jezik kao glavnu odliku nacionalnog indentiteta, a što je nit koja će ih povezivati sa svim našim ljudima koji žive u Srbiji i širom sveta."

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару