Читај ми!

Sportski dan u Baden-Virtembergu

Ovogodišnji Kros RTS-a "U dijaspori" održan je u pokrajini Baden-Virtemberg 28. maja na radost svih učenika dopunske nastave na srpskom jeziku, njihovih roditelja, predstavnika Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu, kao i Aktiva nastavnika pokrajine Baden-Virtemberg.

Kros RTS-a je tradicionalna manifestacija pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Ove godine, kao i prethodne, održan je na sportskim terenima u Cufenhauzenu (deo Štutgarta).

Ovogodišnje IV Vidovdanske sportske igre, u okviru kojih je održan Kros RTS-a i tradiocionalni turnir u fudbalu, okupile su preko 300 učenika, od kojih je 213 trčalo Kros, a 128 igralo turnir u fudbalu.

Igre su otvorene himnom „Bože pravde" koju su izveli učenici, a potom se upravo najmlađima obratila koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku Tatjana Popović rekavši:

„Draga deco,

Danas smo se okupili na našim tradiconalnim Vidovdanskim sportskim igrama, da zajedno sa vama zagrlimo, iako fizički daleko od nas, sva sela, zaseoke i gradove naše lepe rodne grudi, da se radujemo što smo se okupili u ovolikom broju i što time pokazujemo da, ma gde bili, znamo za naš koren, stablo i granu što će roda dati!"

Potom se posetiocima i deci obratio generalni konzul Dragan Dimitrijević, koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio svima koji su uzeli učešće u organizaciji Vidovdanskih sportskih igara i poželeo deci lepo druženje.

Reči podrške i blagoslov od Boga uputio je protojerej Milenko Bakmaz, sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu, a uspeh deci u trci i uživanje u ovom lepom danu uputila je Nataša Rajić, predstavnik ovogodišnjeg domaćina - Škole u Bad-Kanštatu i majka Angeline, Isidore i Isaka, učenika Srpske dopunske škole.

Ova velika manifestacija realizovana je na visokom, profesionalnom nivou. Zahvaljujući sportskom odboru, sačinjenom od članova Saveta roditelja, Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu i Aktivu nastavnika pokrajine Baden-Virtemberg, Kros RTS-a „U dijaspori" može da se pohvali kako brojnošću učesnika tako i kvalitetom same organizacije. Učenici su, kako i propozicije Kros-a nalažu, bili podeljeni u 16 trka (dečaci i devojčice), od najstarijih do najmlađih. Staze i njihova dužina su odgovarali uzrastu učenika, brinulo se i o bezbednosti učenika, a tron je bio obezbeđen za tri učesnika u svakoj trci, koji su prvi prošli kroz cilj! Oni su nagrađeni medaljom i diplomom Kros-a.

Ono što krasi ove trke je briga organizatora da svi budu zadovoljni. Naime, svako dete koje je prošlo kroz cilj, bez obzira na plasman, dobilo je medalju. Ona je svima ulepšala dan i svi đaci su spremno rekli da i sledeće godine ponovo učestvuju.

28. maj 2022. godine ostaće upamćen i po lepom vremenu, koje je dodatno učinilo da se svi osećaju prijatno i da uživaju u druženju toga dana.

Kako đaci-učesnici, tako i njihovi roditelji, bake, tetke i ostali prijatelji, nisu krili zadovoljstvo povodom ovog sportskog događaja.

Kada je u pitanju turnir u fudbalu, njega su vodili Milan Kočić i Zoran Davidović, koji su takođe članovi sportskog odbora Saveta roditelja i roditelji učenika srpske dopunske škole. Ekipe u fudbalu su bile podeljene u dve grupe, grupa učenika od prvog do četvrtog i petog do osmog razreda. Ukupno je bilo prijavljeno 17 ekipa, koje su se međusobno takmičile, svaka u svojoj kategoriji. Prvo mesto u mlađoj kategoriji osvojila je ekipa „Munje" učiteljice Slavice Simić, dok je prvo mesto u starijoj kategoriji pripalo ekipi „Zmajevi" takođe učiteljice Slavice Simić. Svaka ekipa je imala i svoga selektora koji je brinuo o rasporedu igrača i svemu onome što je zadatak jednog selektora. Na kraju turnira , svaki fudbaler nagrađen je medaljom za učešće, dok je svaka ekipa dobila i po jedan mali pehar ili statuu fudbalera. Veliki pehar otišao je u ruke najboljima, koji će ga brižljivo čuvati do iduće godine, kada će ga predati narednom pobedniku.

Manifestaciju je medijski na licu mesta ispratio Zoran Vicelarević, novinar „Frankfurtskih vesti", kao i Aleksandar Đorđević, fotograf iz Štutgarta. Oni su budnim okom kamere ispratili svaki detalj, razgovarali sa ljudima koji su toga dana došli da uživaju u sportskim igrama.

Vanja Stanojević iz Ajslingena, majka Maksimilijana koji pohađa nastavu kod učiteljice Nataše Milenković, tom prilikom izjavila je: "Sve je fenomenalno organizovano, prelepo za decu. Divan je Kros, sjajne fudbalske utakmice, roštilj! Svim roditeljima, učiteljima i svima koji su deo ove organizacije, svima svaka čast!"

Jovana Uzelac, mama Pavla i Damjana, dečaka srpske dopunske škole iz Gibela, u kojoj nastavu drži učiteljica Jovana Knežević, takođe nije krila zadovoljstvo, pri tom istakavši:" Sve je bilo super, svi smo oduševljeni. Lepo je videti da su se deca iz svih srpskih škola okupila na jednom mestu i time dobila priliku da se bolje upoznaju i druže."

Sa tačke gledišta jednih od organizatora, svoje mišljenje dale su učiteljice Valentina Damjanović i Marijana Todorović, istakavši da je sve proteklo baš kako se i planiralo.

„Utisci su fenomenalni. Zahvalnost svim roditeljima koji su učestvovali u celoj ovoj priči, posebno deci koja su se izuzetno trudila i danas aktivno učestvovala u svemu i bili izuzetno dobri i požrtvovani", zaključila je učiteljica Valentina.

Učiteljica Marijana, koja je ujedno i majka Jovana i Zorana, učenika srpske dopunske škole, osvrnula se na detalje, na koje se obraćala pažnja. „Od samog početka mislilo se na svaki detalj, počevši od realizacije Krosa i turnira u fudbalu. Deca su pokazala veliku zainteresovanost za učešće i pobedu. Bilo je i suza kod poneke dece, koje bi brzo nestale nakon što bi na cilju dobili zasluženu medalju za učešće".

Koja je uloga domaćina ovogodišnje sportske manifestacije, objasnila nam je Nataša Rajić, predstavnik Saveta roditelja nastavne grupe u Bad-Kanštatu i predsednik Saveta roditelja učiteljice Slavice Simić. Gospođa Rajić nije štedela ovom prilikom reči hvale, rekavši:

"Mi smo ove godine domaćin ovih Igara. U ime roditelja želim da kažem da su oni izrazili veliko zadovoljstvo, pohvalivši dobru organizaciju. Zahvaljujem se roditeljima što su doneli mnogo kolača. Roditeljima i svima je posle dve godine izolacije jako prijala ova promena i poželeli su da i iduće godine ponovo dođu."

„Nema veće sreće za sve nas koji stojimo iza organizacije ovogodišnje sportske manifestacije, kada su svi zadovoljni, a to je bio naš cilj!", rekla je koordinatorka Tatjana Popović, koja je ove godine dobila i ulogu voditelja programa.

Baš kao i svake godine, i ove, pobednik svih trka Krosa RTS-a i trunira u fudbalu je DRUGARSTVO. U ime druženja i drugarstva radujemo se novim susretima i trkama, u nadi da ćemo se dogodine tradicionalno okupiti u još većem broju, kako bi još jednom i sportskim duhom pokazali koliko volimo svoju otadžbinu.

петак, 29. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"