Читај ми!

Stiže Manjifiko

"Nemam diplomu, ne znam da čitam muziku, ali komponujem muziku za filmove. Shvatio sam da je puštanje muzike najviši nivo paranauke. Napravljen je za ljude poiput mene", kaže jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima, Robert Pešut Manjifiko koji 9. aprila stiže u Beograd.

Za njega kažu da je čudak, čarobnjak, mangup, pomalo luckast, ali jedno je sigurno, Manjifiko je pre svega vrhunski umetnik. U fazi je pripreme muzike za novi film pod nazivom Vera o srpskoj Mata Hari ali i novog albuma. Turneju koncerata počinje u aprilu.

"Ja sam presretan, za godinu i po dana idemo svirati, još je to Beograd, koji mi puno znači i kao umetniku. Vidim ga kao kulturnu metropolu ovog prostora i da te primi Beograd je značajno. Sledeća stanica je Beč. Za nas koji živimo ovde je Beograd najbitniji", kaže Manjifiko.

Pesma Pukni zoro već ga je nadmašila a mnogi još uvek ne veruju da je nju napisao Ljubljančanin. Osećaj autentičnog vanvremenskog klasika toliko je duboko odjeknuo u srpskom narodu da se mnogi pitaju kako je moguće da je takvu narodnu pesmu koja se čvrsto etablirala kao glavna na nacionalnim sportskim događajima mogao da osmisli tako moderan izvođač.

"Nemoguće je to bilo očekivati...mene je na kraju mama pitala: jesi li ti stvarno napisao to? U stvari, ja ništa nisam uradio, samo sam napisao muziku za film, nisam uložio ni euro, pa mi se činilo da je nastalo prirodno, samo od sebe...bacio sam seme, pa se seme uhvatilo, tako to gledam...a pesma je postala veća od mog imena, toliko veća da me pesma zatajila", kaže Manjifiko.

Sinonim za Bakan disko hit, on je umetnik koji pravi svet bez granica, a publika na njegovim koncertima doživljava neponovljivo iskustvo. Muzika Manjifika inspirisana hitovima nastalih u vreme zajedničke države, a začinjena jedinstvenim spojem latino rege zvuka i balkanskog šmeka.

"Ne osećam vrhunac nekog umetničkog stvaralaštva, nego kao neki naš kiks u svemu tome...mi smo uzeli žanr i pokvarili ga uglavnom...nastala je neka nova logika koja je i smešna i primitivna na svoj način i duhovita, i sve to...", kaže umetnik.

Nešto u tom njegovom prepoznatljivom osmehu ispod brkova nas uverava da najbolje tek dolazi. A možda ključni razlog objašnjenja fenomena Manjifiko je da ga, bez obzira, voleli njegovu muziku ili ne, poštuju svi.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво