Читај ми!

Pavle Zelić osvojio prestižnu nagradu za priču u SAD

Pisac i zdravstveni stručnjak Pavle Zelicć nedavno je osvojio prestižnu nagradu „Voren Vesterberg" za 2021. godinu (Warren Westerberg Global Health and the Arts Prize), koja se dodeljuje na Univerzitetu Emori u Atlanti, jednom od najboljih u Americi u oblastima zdravstvenih nauka i umetnosti.

Zelić je dobio nagradu za priču „Veliki vakcinator" (The Great Vaccinator), koju je u julu 2021. godine objavio na srpskom jeziku u okviru zbirke priča „Dum-dum: priče koje će spasti svet".

Nagrada je posvećena vezi između zdravlja i umetnosti na globalnom nivou i za nju mogu da konkurišu dela iz svih umetničkih disciplina, a pored javnog priznanja postoji i novčani deo.

Univerzitet Emori ovom nagradom odaje priznanje članu ili članovima zajednice Emori koji su stvorili inovativno delo koje povezuje globalno zdravlje sa umetnošću, pisanjem, muzikom, filmom/videom ili drugim kreativnim disciplinama. Svrha ove nagrade je da prepozna efikasnu upotrebu umetnosti da inspiriše, pokrene i/ili podrži akciju za rešavanje globalnog zdravstvenog izazova.

Inače, Pavle Zelić boravi godinu dana na Emoriju kao stipendista čuvene stipendije „Hjubert Hamfri" u okviru Fulbrajtovog programa Stejt departmenta da bi se usavršavao u oblastima javnog zdravlja i komunikacija, posebno u kontekstu pandemija i uticaja životne sredine na zdravlje ljudi.

Povodom dobijanja nagrade, organizovano je i književno veče na engleskom jeziku, pred izuzetno raznovrsnom međunarodnom akademskom publikom iz preko 20 zemalja, na kojem je predstavljen Zelićev rad u sferi literature ali i veze sa zdravstvenim izazovima. Tom prilikom Zelić je čitao engleske prevode svoje tri istaknute priče - „Veliki vakcinator" (The Great Vaccinator), „Dum-dum" i „Sami" (Solo) i potpisivao objavljenu brošuru sa tri prevedene priče.

Nagrađena Zelicćeva priča „Veliki vakcinator" je opomena smeštena u sumornu blisku budućnost, novo mračno doba neznanja i poricanja nauke koje bi se još uvek moglo dogoditi ako ne uložimo sav trud u edukaciju i saopštavanje naučnih činjenica.

„Osetio sam da, osim opsežnog rada u javnozdravstvenim komunikacijama i odnosima sa medijima, mogu više da uradim kao umetnik. Dakle, ove dve strasti i profesije sam spojio u ovom delu fikcije za koju se nadam da će naterati čitaoce da razmišljaju i da se takođe malo i zabrinu kuda zaista (možda) ide ovaj naš lepi svet", izjavio je Zelić.

Ovo je inače prva internacionalna nagrada koju je Pavle Zelić dobio za književni rad i koja ga je inspirisala da još više piše dok je u Sjedinjenim Državama. On je već objavio nekoliko novinskih članaka u Srbiji o iskustvima i utiscima iz Atlante tokom svog školovanja. Njegov sledeći projekat tiče se pisanja priča zasnovanih na studijama na Univerzitetu Emori i raznim inicijativama u koje je uključen.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво