Читај ми!

Orden Nikole Tesle za Novaka Đokovića

Odlukom uprave i članova Tesline naučne fondacije (TNF) iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta, Novaku Đokoviću, najboljem svetskom sportisti dodeljen je Orden Nikole Tesle.

U obrazloženju koje je potpisao Nikola Lončar, predsednik TNF iz Filadelfije, se između ostalog kaže:

"Nikola Tesla je celom svetu doneo budućnost. Novak Đoković je stvorio budućnost tenisa i modernog sporta. Novak Đoković je novi Nikola Tesla i novi srpski genije. Svojim delima uzdigao je svetsku javnost, a nas Srbe učinio ponosnim. Mi mu se ovim ordenom zahvaljujemo i dajemo Novaku Đokoviću punu podršku u njegovom sportskom, humanitarnim i patriotskom radu."

Orden Nikole Tesle ustanovljen je u Teslinoj naučnoj fondaciji pre nekoliko godina kao odličje „U duhu Nikole Tesle" ili „Tesla spirit award".

Povod za dodelu Ordena Nikole Tesle najboljem sportisti sveta su neprijatna događanja u Australiji, koja su za posledicu imala ponižavanje i rušenje ugleda samog Đokovića, ali i njegovog srpskog naroda. Iskazana netpeljivost, a u nekim slučajevima i mržnja prema Novaku, proizvela je i mržnju prema Srbima, što ne priliči državama i ličnostima iz demokratskog sveta.

"Nikola Tesla i Novak Đoković su tesno povezane ličnosti, jer potiču iz srpskog etnosa, jer se kao Dinarci i Srbi fizički liče, i jer su, što je za nas u TNF bilo najvažnije, svojim delima zadivili svet i pokazali mentalnu i duhovnu snagu srpskog naroda. Tesla i Đoković su danas simboli i ambasadori srpskog naroda u svetu", smatra Nikola Lončar, tvorac Tesline naučne fondacije.

Kako nam je rekao Zoran Bulović, predsednik TNF Srbija, prema podacima ove srpske organizacije iz Filadelfije, srpski genije Nikola Tesla je danas najpoznatiji i najpopularniji Srbin na svetu. Ima 63 miliona pojavljivanja na Internetu i 33 spomenika i biste u 20 država sveta.

"Novak Đoković stoji uz rame Nikole Tesle. Novak je najpopularniji moderni Srbin u svetu. Ima na Internetu 17,3 miliona pojavljivanja. Nosilac je dva velika priznanja kao najbolji teniser na planeti Zemlji i kao najbolji svetski sportista u 2021. godini. U vreme ovih događanja u Austrliji dobio je milion novih poruka iz čitavog sveta. Američki Srbi predlažu da se Đokoviću podigne spomenik u Njujorku, pored monumenta Nikole Tesle, koji je Novak svojevremeno posetio", kaže Nikola Lončar.

Kako nam je u Filadelfiji rečeno, Teslina naučna fondacija će Novaku Đokoviću uručiti Orden Nikole Tesle prvom prilikom, kada se dogovori susret sa svetskim prvakom i najboljim sportistom sveta.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво