Читај ми!

Novak Đoković i vladavina prava u Australiji

Dr Zvezdan Ćurčić, profesor na Hong Kongu univerzitetu i advokat specijalizovan za imigraciono pravo govori o šansama Novaka Đokovića da dobije pravni meč sa Australijom.

"Slučaj Đoković je nesumnjivo neprijatan za Novaka, njegovu porodicu, navijače, svet tenisa i našu zemlju. Mnogi su ljuti, frustrirani i smatraju da je australijska vlada ponizila srpski nacionalni ponos. Novak je za mnoge nepravedno izdvojen za uznemiravanje zbog svog stava o vakcinaciji ili samo zato što je iz Srbije. Ipak, drugi su izneli strašne pogrdne primedbe o Australiji i Zapadu."

Ovako govori dr Zvezdan Ćurčić, profesor na Hong Kongu univerzitetu i advokat specijalizovan za imigraciono pravo, koji je inače školovan u Australiji u kojoj danas povremeno radi. Profesor Ćurčić želi kao stručnjak da pomogne svojim sunarodnicima da razumeju situaciju kroz neke fundamentalne pravne koncepte u demokratskom društvu i Australiji. Konkretno, njihovo pravilno razumevanje bi moglo da bude od pomoći u kontekstu predstojećeg ustavnog referenduma u ​​Srbiji i širokog dugoročnog učešća na puta ka integraciji naše zemlje u EU i međunarodnu zajednicu.

"Nesporno je da je Novak naš savremeni nacionalni simbol i sportista svetske klase korak pre nego što bude najbolji teniser svih vremena. Ovo je neverovatno dostignuće za Novaka i jednu malu naciju kao što je naša. Veoma je omiljen u Srbiji, širom Balkana, pa i sveta. Svi smo se radovali što će on biti naš najveći ambasador na globalnom nivou i uzor našim mladim ljudima. Ali budimo objektivni u pogledu novih pitanja. Najviši nivo značaja za demokratsko društvo treba da budu pravne i političke norme koje definišu kako društvo treba da funkcioniše. To su vrhunske vrednosti prema kojima svi zajedno treba da radimo na stvaranju bezbednog i socijalno pravednog društva", kaže profesor Zvezdan Ćurčić, inače rođen u Srbiji.

Po njemu prva norma je ona o ustavnom poretku. Primarne uloge sudija su podržavanje ustavnog poretka, a australijski savezni sudovi i tamošnje sudije su dobro poznati po tome što to dosledno postižu.

"Odluka sudije Entonija Kelija da je ukidanje Novakove vize bilo nezakonito po proceduralnim osnovama je očigledan primer za to. Sudija je doneo pravilnu i nespornu odluku. Međutim, ta odluka ostaje na principu proceduralne pravičnosti, a ne oslobađa Novaka od suštinskih pitanjima koja još uvek mogu doneti pravne implikacije", ističe Zvezdan Ćurčić.

I objašnjava da ustavna podela vlasti treba da bude nesporna. Postoje dva aspekta ovoga.

"Prvo, postoji ustavna podela vlasti između Federacije i australijskih država. Kritično u slučaju Đokovića, Federacija, a ne država Viktorija, ima pravnu reč o zakonu o imigraciji i ko ulazi u zemlju. Svakako, Tennis Australia nije imala nikakvu osnovu za utvrđivanje pravila osim onih koja su u skladu sa zakonom. Njihovo pravilo da igrači zaraženi virusom KOVID-19 u poslednjih 6 meseci mogu da se takmiče na Australian Open-u ni na koji način nije relevantno pravilo za to ko ima pravo da uđe u zemlju. Australijsko savezno pravilo zahteva od stranaca koji ulazi u zemlju da pokaže medicinske izuzetke zašto se ne trebaju vakcinisati", ističe profesor Zvezdan Ćurčić.

Po Ćurčićevom stručnom tumačenju drugi deo ovog ustavnog poretka je da je australijsko pravosuđe nezavisno od izvršne vlasti. Međutim, ovo je dvosmerni aranžman, tako da je izvršne vlast takođe nezavisna od uplitanja sudstva sve dok pošteni, transparentni i pravedni sudski procesi ne utvrde da su radnje izvršne vlasti bile neustavne ili na drugi način nezakonite ili neispravne, ili dok zakonodavna vlast ne donese odgovarajući zakon kojim se oduzimaju određena ovlašćenja izvršne vlasti. Ključni stub ovog pravila je administrativni zakon koji postavlja kontrolu i ravnotežu vladajućoj Vladi, osiguravajući odgovornost vladinih službenika i donosilaca odluka i osiguravajući da svaki pojedinac, građani iline građani na koje se odnose odluke državnih službenika, imaju pravo da osporavaju te odluke pred tribunalima i sudovima.

"Novak je u potpunosti iskoristio ovo pravo na sudu 10. januara. Odluka australijske savezne vlade da ukine njegovu vizu osporena je na sudu. Vladini službenici nisu ispoštovali odgovarajuću proceduru prilikom ukidanja njegove vize. Ovo je poništenje učinilo nezakonitim po proceduralnim osnovama. Međutim, pitanje da li je Novak ispunio uslove za vizu ostaje otvoreno za razmatranje Vlade. Komplikacija u ovom kontekstu je, kao što je navedeno, to što takva viza zahteva da osoba ima važeći medicinski izuzetak koji opravdava zašto osoba ne može da se vakciniše (kontraindikacijena vakcinaciju). Nažalost, Novak nije dao takvu potvrdu, ali je tvrdio da treba da bude izuzet od vakcinacije jer je u decembru bio pozitivan na virus SARS-KOV-19", kaže dr Ćurčić.

Ponavlja da advokati trebalo je da savetuju Novaka da ne daje nikakve javne izjave dok ministar za imigraciju ne donese konačnu odluku. Umesto toga, Novak je javno izjavio da je napravio grešku u proceni kada je popunjavao svoju putnu zdravstvenu izjavu.

"Tako je Novak Đoković priznao da je prekršio australijski zakon. Lažna izjava bi mogla da izazove krivično gonjenje i kaznu zatvora do 12 meseci. Ovo bi u najmanju ruku moglo da izazove otkazivanje vize na osnovu karaktera. Istovremeno, ispostavilo se da Novak možda nije ostao u izolaciji nakon što je u decembru otkrio da je inficiran virusom SARS-KOV-19. Srpski premijer je primetio da je Novak možda prekršio zakon u Srbiji koji nalaže da zaraženi budu izolovani od zajednice. Dakle, sada smo suočeni sa situacijom u kojoj je Novak možda prekršio australijske i srpske zakone - zaista užasna situacija", zaključuje dr Zvezdan Ćurčić, koji ne kritikuje Novaka, već pokušava objektivno da oslika sadašnju situaciju.

Profesor tumači zakon takav da jeste, a ne onakav kakav bi trebalo da bude.

"Zakon u Australiji ovlašćuje ministra nadležnog za imigraciju da koristi svoja diskreciona ovlašćenja i odlučuje o slučaju. Međutim, zakon ne dozvoljava ministru da postupa arbitrarno. Diskreciona odluka mora imati pravni osnov, a nedostatak relevantnog izuzeća od vakcinacije može poslužiti toj svrsi. Da li će australijska vlada nastojati da na ovaj način ponovo privede i deportuje Novaka donosi još jednu značajnu zabrinutost u pravnom i političkom sistemu. Cela ova situacija dovodi australijsku vladu u usko grlo koje je nemoguće rešiti i poslednjih nekoliko dana od Novakovog sudskog saslušanja. Ako bi ministar odlučio da Novaku ukine vizu, pritvori ga i deportuje, to bi bilo moguće po pravnoj osnovi i u skladu sa vladavinom prava. Međutim, to bi povredilo nacionalni ponos mnogih Srba, narušilo Novakov ugled, isključilo najboljeg igrača sveta iz učešća na Australian Open-u i dodatno izazvalo kontroverze. Novaku svi želimo uspeh i da dobije priliku da se takmiči i pobedi na Australian Open-u. Međutim, uveren sam da će Australija odlučiti o njegovom slučaju striktno u skladu sa zakonskim principima iu najboljem interesu pravde", kaže profesor Zvezdan Ćurčić, australijski državljanin iz Hong Konga.

уторак, 30. мај 2023.
23° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.