Читај ми!

Ambasador Egipta uručio donaciju "Adligatu"

Ambasador Egipta Nj.E. Amr Alguvejli posetio je Muzej knjige i putovanja Udruženja Adligat i poklonio više desetina knjiga za najbolju zbirku knjiga o Egiptu u Jugoistočnoj Evropi koja je formirana u ovom beogradskom muzeju.

„Ovom donacijom će još nekoliko izuzetno značajnih arapskih pisaca najbolji fond knjiga u celom regionu imati upravo u Beogradu", izjavio je gospodin Alguvejli.

Svečanom uručenju poklona prisustvovali su Dubravka Filipovski, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsednica Društva srpsko-egipatskog prijateljstva Aneta Đermanović i narodni poslanik Vuk Mirčetić.

Tokom predstavljanja literature najznačajnijih egipatskih književnika, izložena je i knjiga s posvetom jedinog dobitnika Nobelove nagrade u arapskom svetu, egipatskog književnika Nagiba Mahfuza, koja je u Muzej knjige i putovanja stigla zahvaljujući angažovanju sadašnjeg ambasadora gospodina Alguvejlija.

„Voleo bih da podsetim da Mahfuz nije voleo putovanja, čak nije otišao ni u Stokholm na dodelu Nobelove nagrade, jedino je voleo da dolazi u Beograd. Taj neobični detalj na slikovit i najlepši mogući način prikazuje prijateljstvo Srbije i Egipta koje je dugotrajno, koje trebamo da svakodnevno unapređujemo i gajimo", kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Na kraju Alguvejlijevog diplomatskog mandata u Srbiji, ovo je ujedno bila prilika da se javnost podseti na značajan razvoj kulturno-umetničkih veza do kojeg je došlo tokom Alguvejlijevog boravka u našoj zemlji i, značajnim delom, zahvaljujući i uspešnoj saradnji Ambasade i Udruženja Adligat.

Po prvi put je Egipat učestvovao na Sajmu knjiga u Beogradu, na kojem je bio i počasni gost, a Srbija je prvi put predstavljena na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga, najvećem na svetu po broju posetilaca. Srbiju je posetila i grupa žena pisaca, čime je, takođe, značajno doprineto povezivanjem ženskih lidera naših zemalja. Tokom posete Beogradu, ministarka kulture Egipta razgovarala je sa predsednicima Adligata i Društva srpsko-egipatskog prijateljstva, a tokom Sajma knjiga u Kairu predstavnici Adligata su održali čitav niz značajnih sastanaka i dogovorili više projekata. Između ostalog, u Adligatu je dogovoreno formiranje koptskog kutka, i za tu svrhu nabavljen je poseban fond knjiga o egipatskim hrišćanima.

„Projekti sa Adligatom su deo izuzetno uspešne saradnje dve zemlje u oblasti kulture, koje sprovodimo na osnovu protokola o saradnji i nadamo se da ćemo uskoro sprovesti čitav niz značajnih međunarodnih aktivnosti", kaže Aneta Đermanović, predsednica Srpsko-egipatskog drušva prijateljstva.

Adligat sarađuje sa više desetina ambasada, organizacija i pojedinaca širom sveta i za jedan od svojih glavnih ciljeva ima razvoj međunarodne saradnje, a u čak 40 zemalja ima svoje predstavnike i članove. Između ostalog, u Egiptu su počasni članovi Adligata poslati značajan književnik Muhamed Samavi, i Koptkinja Šeri Bušra.

 

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару