Читај ми!

Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika

Da učenici od 1. do 8. razreda mogu da budu izvanredni i pažljivi slušaoci i aktivni učesnici predavanja profesora Prirodno-matematičkog fakuleta Univerziteta u Nišu, pokazali su mališani dopunske nastave na srpskom jeziku pokrajine Baden-Virtemberg u nedavno uspešno realizovanom pilot-projektu pod nazivom "Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika". Navedeni projekat je autorsko delo tima profesora Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, a podržan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu.

Ceo pilot-projekat se sastoji od tri predavanja, a prvo predavanje putem „Zum" aplikacije održano je 24. novembra 2021. godine pred bezmalo 120 učenika srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg.

Predavanje je otvorio prof. dr Nenad S. Krstić, koji je ujedno i autor projekta, i tom prilikom pozdravio sve vredne đake, njihove roditelje, Aktiv nastavnika pokrajine Baden-Virtemberg koji se potrudio da uključi veliki broj svojih učenika, kao i koordinatorku dopunske nastave gospođu Tatjanu Popović. Tatjana Popović je izrazila veliko zadovoljstvo brojem prisutnih učenika i zahvalila se profesorima na trudu i zalaganju, kao i đacima na želji da nauče što više o svojoj otadžbini i njenim znamenitim ličnostima.

U prvom predavanju, čija je tema bila „Srbija kroz vekove", učenici su se upoznali sa kulturama Vinče, Lepenskog vira, kao i o doseljavanju Slovena na Balkansko poluostrvo.

Predavanje je održao Milan Milovanović, asistent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Učenicima svakako najuzbudljiviji deo predavanja pripao je upravo proveri znanja iz onog što su naučili i to putem aplikacije „Kahut". Borili su se svi učesnici da zauzmu neko od prva tri mesta, ali su se svi zajedno na kraju radovali uspehu pobednika kviza.

Drugo predavanje realizovano je 8. decembra sa početkom u 19 časova. Bilo je to predavanje posvećeno poznatim srpskim naučnicima Milutinu Milankoviću, Mihailu Petroviću Alasu, Pavlu Saviću i Simi Lozaniću. Predavanje je održao prof. dr Dragan M. Đorđević. Nakon predavanja sve prisutne pozdravile su koleginice sa fakulteta: prof. dr Snežana Tošić, prodekan za nastavu i obezbeđenje kvaliteta i prof. dr Aleksandra Pavlović, prodekan za nauku i naučno-istraživački rad i istakle važnost povezivanja obrazovnih institucija.
Uživali su učenici u predavanju o životima naših velikana, njihovim odricanjima u životu zarad nauke, kao i onim što su ostavili iza sebe. Da su pažljivo slušali, pokazali su kroz kviz, gde je borba za prva tri mesta bila neizvesna do samoga kraja.

Treće predavanje u okviru pilot-projekta održano je 15. decembra 2021. godine u vreme kada učenici u nemačkim školama imaju puno testova i ispitivanja. Ali, to ih nije sprečilo da se uključe i ovoga puta u velikom broju. Predavanje je održao prof. dr Ivan R. Palić. Kao uvod u temu o poznatim naučnicima Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Jovan Cvijiću i Josifu Pančiću prethodila su pitanja poput „Šta to ljude čini poznatima", Da li su oni posebni po nečemu" na koja su učenici aktivno odgovarali. Profesor Palić nije krio zadovoljstvo spontanošću i radoznalošću učenika. Nakon održanog trećeg kviza i proglašenja pobednika, ostvareni su ciljevi projekta, a to je razvijanje svesti o sopstvenom, nacionalnom i kulturnom identitetu, upoznavanjem sa osnovnim odlikama geografije, istorije, kulture zavičaja i otadžbine i njenih znamenitih ličnosti. Koordinatorka Tatjana Popović iskoristila je priliku da pored stalnih učenika-učesnika, pozdravi i prisutne učenike i njihove roditelje iz nastavne grupe u Ulmu, koja je nedavno i otvorena. Kako je istakla „ Ovo je značajan trenutak za naše nove đake, jer će početak učenja srpskog jezika, istorije, kulture i običaja srpskog naroda pamtiti upravo po ovom predavanju".

Jelena Golubović, majka Višnje, Vukana i Veljka iz Vinendena, izjavila je:

„Veliko hvala organizatorima ovog izuzetno značajnog projekta. Deci je na njima pristupačan način predstavljen razvoj Srbije kroz vekove. Naročito su im se dopali kvizovi na kraju svakog predavanja, gde su imali mogućnost da pokažu šta su naučili. Ovakvi i slični projekti su izuzetno dragoceni nama, srpskim porodicama u dijaspori, kako bi naša deca nastavila da poštuju i neguju istoriju i tradiciju svoga naroda i kako bi negovala svoj maternji jezik, gde god se nalazili".

„Mila i Ana su zaista uživale u onlajn predavanjima. Veliko hvala predavačima, koji su razumeli kako da deci prenesu temu na zanimljiv i razumljiv način i pored brojnih pitanja učesnika, zadrže strpljenje i srdačnst. Nadamo se da će ovakvih predavanja slične sadržine biti i u narednom periodu", istakla je Klaudija Tripković, ponosna mama Mile i Ane.

I za kraj, svi se nadamo da ćemo se ponovo družiti, a da će naše druženje biti podsticaj i drugima da slede iste ili slične puteve. A jedini ispravan put je put znanja i obrazovanja.

 

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво