Читај ми!

Ambasadoru Republike Srbije u Slovačkoj Republici uručena medalja Drvo mira

Ambasadoru Republike Srbije u Slovačkoj Republici Momčilu Babiću uručena je medalja Drvo mira, za zasluge u promociji mira, razumevanja i prijateljstva među narodima.

Medalja je uručena u povodu sadnje Drveta mira, kojom je obeležena stogodišnjica smrti srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića. Ovaj važan jubilej obeležila je slovačka organizacija Servare et Manere, na čelu sa predsednikom dr Marekom Sobolom, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Slovačkoj Republici na srpskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata, u Velikom Međeru.

Medalju drvo mira, koju je uručio osnivač projekta ,,Drvo mira" Marek Sobola, dobio je, takođe, episkop Srpske pravoslavne eparhije Austrijske i Švajcarske, Njegovo Preosveštenstvo Andrej.

Događaju su prisustvovali mnogi uvaženi gosti: državni sekretar Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovačke Martin Klus, episkop Srpske pravoslavne eparhije Austrijske i Švajcarske Njegovo Preosveštenstvo Andrej, ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić, predsednik Trnavskog regiona Jozef Viskupič, pukovnik Jozef Paluba, biskupski vikar Vojnog ordinarijata Slovačke; gradonačelnik Velikog Međera Đerđo Holenji, kao i osnivač projekta Drvo mira i izvršni direktor organizacije Servare et Manere Marek Sobola.

Prisutni su bili predstavnici udruženja Srba iz Slovačke, kao i drugi mnogobrojni prijatelji naše zemlje, a događaj su svojim prisustvom ulepšali počasna straža oružanih snaga Slovačke i dobrovoljci u istorijskim uniformama srpske kraljevske vojske iz Čehoslovačke legionarske. Sadnja je izvršena pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Aleksandra, koji je svim prisutnim gostima uputio pozdravno pismo.

Na Srpskom vojnom groblju u Velikom Međeru počiva preko 6000 saboraca Kralja Petra, učesnika u odbrani Srbije na Ceru, Kolubari i drugim stratištima Prvog svetskog rata. To su oni junaci koji su očitavali lekcije Habsburškim osvajačima sve do dolaska nadmoćnije Nemačke vojske, potom zarobljeni i dovedeni da umru u ovom „Logoru smrti". Stoga je ovo bilo najbolje mesto za obeležavanje stote godišnjice smrti Kralja Petra.

Marek Sobola je 2018. godine osnovao projekat Drvo mira, koji je već uspešno implementiran u 10 zemalja na tri kontinenta,a drvo mira je do sada posađeno u Uzbekistanu, Lihtenštajnu, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Srbiji, Sjedinjenim Državama, Rusiji, Poljskoj i Austriji.

Slovačka pošta je izdala poštansku marku posvećenu 100. godišnjici smrti kralja Petra I Karađorđevića, a povodom sadnje Drveta mira.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво