Читај ми!

Najduža srpska litija u Čikagu

U čast Svetog Mardarija, prvog srpskog episkopa u Severnoj Americi, srpski narod učestvovao je u litiji od manastira Nova Gračanica do manastira Sveti Sava u Libertivilu.

Pola šest ujutro u čikaškim predgrađima. Idealno vreme za srpsku litiju koja je u pohodu od jednog do drugog manastira severno od Čikaga. Dva i po sata hoda od Nove Gračanice do Svetog Save u Libertivilu. Sveštenici iz Viskonsina i Kanzasa voze nas da prođemo pored litije u hodu.

Sve je u čast Svetog Mardarija, prvog srpskog episkopa u Severnoj Americi. Počeo je da zida manastir Svetog Save još 1923. godine kada je osvećeno zemljište, a krizu 1927. godine je prevazišao Mihajlo Pupin koji je u to vreme donirao 30 hiljada dolara.

Za učesnike nije problem ustati u ranu zoru i voziti sat vremena da bi se stiglo na vreme.

Kako je bilo na litiji, pitamo Natašu Lukić.

Kaže: "Divno, uživali smo u svakom koraku".

Organizator, otac Serafim Baltić upravo je stigao u Čikago nakon što je proveo šest meseci u manastiru Kovilj, blizu Novog Sada.

"Na litiji je bilo divno, kao i prošle godine", kaže otac Serafim. "Kao i u svakoj litiji, bilo je blagosloveno. Što reče jedan naš brat, parohijanin, ne kao da hodamo nego kao da letimo".

Otac Dragan Petrović iz Indijanapolisa dodaje: "Bilo je blagosloveno, zaista. To je neverovatan osećaj za koji je potrebno dosta vremena da se objasni."

Na liturgiji su dodeljene i diplome studentima koji su završili ovdašnji Teološki fakultet.

I Olimpijada u Tokiju je na umu posetilaca, a to nam potvrđuje baka džudistkinje Marice Perišić koja je postavila fotografije njene unuke i drugih srpskih sportista u Tokiju.

"Jeste se čuli sa unukom ovih dana?"

"Jesam se čula pred polazak, čuli smo se, srećni su, bore se, plivaju, treniraju, i tako. Pripremali su bodove, kupili bodove, išla je u Rio, u Južnu Ameriku, svuda, bila je na Svetskom prvenstvu."

Na događaju je bio i Džon Kapelo, predsednik Fondacije Misije Halijard koji ovih dana u Čikagu promoviše njen rad.

Ovo je bila već peta uzastopna godina da je obeležen Dan Svetog Mardarija u Čikagu, odnosno na imanju Manastira Svetog Save u Libertivilu.

Inače, u narednih nekoliko vikenda planiran je niz srpskih festivala u Čikagu i široj okolini, što pokazuje i povratak u normalu posle perioda korona virusa.

понедељак, 04. март 2024.
16° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво